Forskarens varning: Bedöm ätstörningar innan skönhetsingrepp

Uppdaterad
Publicerad

Ny forskning visar att såväl personer med anorexi som med bulimi är överrepresenterade bland dem som genomgår plastikkirurgi. Ätstörningsprofessorn Cynthia Bulik varnar för att det finns en risk att fastna i att ständigt göra nya skönhetsingrepp för den här patientgruppen.

Få studier har gjorts för att ta reda på hur vanligt det är med kombinationen ätstörningar och skönhetsingrepp. Men en grupp tyska forskare har publicerat sina resultat i tidskriften Journal of Plastic, Reconstructive & Aesthetic Surgery.

De 212 personer som ingick i studien hade samtliga genomgått olika typer skönhetsingrepp. Det visade sig att elva procent av dem någon gång i livet haft en ätstörning. Bland de som gjorde fettsugning var siffran ännu högre – hela 20 procent. Det här är betydligt högre siffror än bland befolkningen i övrigt. 

Det här oroar ätstörningsforskarna, eftersom de tycker att kombinationen plastikkirurgi och ätstörningar är olycklig. 

– Vi har haft patienter som försökt få plastikoperationer för att förändra sin form eller storlek, säger Cynthia Bulik är professor i ätstörningar vid Karolinska Institutet och University of North Carolina Chapel Hill. 

Professorn: Bör bedömas innan skönhetsingrepp

Hon menar att det finns en risk att personer med ätstörningar använder plastikoperationer som ett sätt att hantera sitt kroppsmissnöje och att det blir en kortsiktig lösning på deras problem. 

– Det bör regelbundet bedömas om någon har en ätstörning innan de genomgår plastikkirurgi, säger Cynthia Bulik. För vi ser hur de här personerna opererar sig, mår bättre ett tag och sedan opererar sig igen. 

Agnes känner sig hjälpt

Agnes berättar i dokumentärserien Ätstört att hon efter de skönhetsingrepp hon gjort, bland annat för att ta bort överskottshud och vävnad efter hennes viktnedgång samt korrigera tidigare operationer, nu mår bättre.

– Jag har länge dolt mig under stora kläder, men nu är jag lite mer stolt över min egen kropp.

Cynthia Bulik är forskare och inte insatt i Agnes fall, utan uttalar sig allmänt om personer som har eller har haft ätstörningar.

Ätstört, en dokumentärserie i tre delar – se den på SVT Play.

Hit kan du vända dig om du har ätstörningar

Människor hanterar saker olika. I vissa fall kan du behöva prata med någon, få stöd och behandling för att återhämta dig. Då ska du inte tveka på att försöka hitta den hjälpen.

Om du har självmordstankar eller upplever att du mår väldigt dåligt ska du ringa 112 eller ta dig till en akutmottagning.

Ring 112 om läget är akut.

BRIS vuxentelefon: 077-150 50 50.

BRIS – Barnens hjälptelefon: 116 111, www.bris.se.

Elitidrott och hälsa: 08 123 457 80

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Mind, Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): 08- 34 58 73.

Källor: 1177, Mind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.