Peter Hultqvist (S), ordförande i riksdagens försvarsutskott Foto: TT

”Lägg alla kort på bordet FOI”

Uppdaterad
Publicerad

Det är förbjudet att exportera vapen till Kina. Via ett bulvanupplägg vill försvarsmyndigheten FOI ändå samarbeta med den hårdföra diktaturen.

– Detta är förvånande och allvarligt. FOI bör genast lägga alla kort på bordet, säger Peter Hultqvist (S), ordförande i riksdagens försvarsutskott.

SVT:s Uppdrag granskning har i dag kunnat avslöja att FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, i flera år har förhandlat om ett försvarsrelaterat forskningssamarbete om programvaran Edge med Kina, trots EU:s vapenembargo mot diktaturen.

Interna dokument som Uppdrag granskning har tagit del av visar att KTH, Kungliga Tekniska Högskolan, ska användas som front för det kontroversiella samarbetet om programmet, som används till den svenska försvarsindustrins utveckling av stridsflygplan och luftburna vapen, som missiler och robotar.

Uppdrag granskning – Kinaaffären

”Förvånande och allvarligt”

Det avtal som FOI träffade med KTH skrevs under bara två månader efter att ”saudiaffären” avslöjades av Sveriges Radio 2012.

Peter Hultqvist (S), ordförande i riksdagens försvarsutskott, säger att uppgifterna var totalt okända för honom själv. Han anser nu att hela historien måste redas ut på ett öppet sätt.

– Det här ska avbrytas och inte fullföljas om det stämmer. Vi ska inte ha relationer som handlar om försvarsrelaterad forskning eller krigsmaterial.  Nu måste FOI lägga korten på bordet. Nu vill jag ha en sanningsenlig förklaring, säger Peter Hultqvist till SVT.

”Inte lämpligt”

Hultqvist vill inte i det här skedet säga om hans förtroende för FOI:s generaldirektör Jan-Olof Lind är skadat. Men han anser att det eventuella avtalet mellan KTH och kineserna inte bör ingås om det är försvarsrelaterat.

– Vi har ett vapenembargo från EU. Då är det inte lämpligt ha sådana här upplägg med Kina, säger Hultqvist.

Huruvida regeringen bör ha kännedom och måste ge sitt godkännande för ett avtal av det här slaget är oklart, enligt Peter Hultqvist.

– Generellt måste samarbete om krigsmateriel godkännas av regeringen, men om det rör sig om tjänsteexport, som det kan göra i det här fallet, är inte kraven lika långtgående, säger han.

”Bestört”

Socialdemokraternas utrikespolitiska talesman Urban Ahlin är mycket kritisk till FOI:s agerande efter Uppdrag gransknings avslöjande i dag.

– Jag blir alldeles bestört över att FOI saknar den naturliga magkänsla som man måste ha som ett institut inom Försvarsmakten. Försvarets forskningsinstitut ska känna till vad svensk utrikes- och säkerhetspolitik handlar om. Sverige har inte någon som helst avsikt att ha något militärt samarbete med Kina. Såväl utrikes- som säkerhetspolitiskt är vi bekymrade över att Kina upprustar och beter sig aggressivt mot sina grannländer, säger Urban Ahlin, som är vice ordförande i utrikesutskottet.

Förtroendet fått sig en törn

Urban Ahlin tror att situationen har uppstått för att regeringen dragit ner på anslaget till FOI, och bett FOI att hitta ”uppdragsforskning”, alltså att försöka finansiera mer av sin forskning med externa givare.

– Då har man kommit in i gråzoner med ”saudiaffären” och den här affären med Kina. Och så vet man egentligen att det är väldigt känsligt, och så försöker man göra affären utan att det ska synas att FOI ligger bakom.

Hur är ditt förtroende för FOI:s generaldirektör efter det här?

– Det är ingen tvekan om att mitt förtroende för institutet FOI och för FOI:s generaldirektör har fått sig en törn efter den här affären också.

”Alla behöver få mer koll”

Enligt Urban Ahlin har regeringen ett politiskt ansvar för att situationen har blivit som den har blivit.

– Det är helt uppenbart att alla politiker behöver få mer koll över vad FOI gör.

Hur tror du att EU och USA kommer att reagera?

– Det är mycket möjligt att såväl USA som EU kommer att höja på ögonbrynen och undra vad svenskarna egentligen håller på med.

SVT Nyheter har sökt försvarsminister Karin Enström (M), som avböjer att kommentera.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppdrag granskning – Kinaaffären

Mer i ämnet