Här förklarar Michiel Rosendahl, som själv hyr ut stugor via Airbnb, hur bedragarna går tillväga när de försöker göra en bokning för att lura uthyraren på pengar. Foto: SVT/Privat

Uthyrare på Airbnb varnar för våg av bedragare: ”Gammalt trick i ny skepnad”

Uppdaterad
Publicerad

Turistbranschen har haft en tuff vår – något som bedragare försöker utnyttja, enligt flera hyresvärdar på Airbnb.

– Innan covid såg jag inga sådana förfrågningar alls, säger värden Michiel.

Michiel Rosendahl Waldeck har använt plattformen Airbnb i snart 10 år, och sedan några år tillbaka är han själv uthyrare. 85 procent av Michiels bokningar kommer från utländska turister, så när coronakrisen slog till drabbades han, och många andra värdar, hårt.

– Många blev desperata och tog emot vem som helst, bara de fick in en bokning, säger Michiel till SVT Nyheter.

Sedan krisen började har Michiel fått misstänkta bedrägerimejl varje månad. Och han är inte den enda värden som märkt av en förändring. I svenska Facebook-grupper för uthyrare talar flera medlemmar om en ny våg av bedragare.

– Man utnyttjar en period när det är extrem brist på gäster, säger Michiel.

Vill dela på vinsten

Så här beskriver Michiel bedragarknepet: Man blir kontaktad av en person som säger att de kommer att boka boendet, men inte bo där. Kostnaden ska personens arbetsgivare stå för, så om värden vill kan de två gå bakom ryggen på arbetsgivaren och dela på vinsten.

Bokningen genomförs, och värden för enligt överenskommelsen över en del av summan till personen. Men bokningen har gjorts med falska eller stulna kortuppgifter, och värden blir utan sin del av vinsten.

– Jag känner ingen i Sverige som har gått på det, men jag är med i Facebook-grupper med värdar från andra länder. Där finns det folk som har blivit lurade, säger Michiel.

”Gammalt trick”

Björn Seeth, kriminalinspektör på polisens nationella bedrägericenter, har inte hört om just dessa bedragare – men han känner igen taktiken:

– Det är ett gammalt trick i en ny skepnad.

Seeth påminner också om att det är mottagaren som bestämmer villkoren för vad som känns okej.

– Betalas det för mycket pengar, går utanför gängse regler eller krånglas till? Det är varningssignaler, säger han.

”Varningssignaler”

Antalet anmälda kortbedrägerier har gått ner sedan 2019, och ingen har hittills anmält Airbnb-bedragarna. Men samtidigt finns en låg anmälningsbenägenhet.

– Man känner att förfrågningarna är mer som spam, säger Seeth.

Airbnb svarar i ett mail att de inte har tagit emot något bevis som tyder på att antalet bedragare ökar, men att de jobbar nära polisen i flera länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.