Jimmie Åkesson (SD) försvarade partiets flygblad i SVT:s Aktuellt. Foto: SVT

Åkesson: Det vi säger är fakta

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson menar att SD endast förmedlat fakta i flygbladen som SD-medarbetare delat ut till flyktingar på den grekiska ön Lesbos.

Sverigedemokraterna står bakom det flygblad med felaktig information om Sverige som spridits på den grekiska ön Lesbos. På flygbladet, som är skrivet på engelska, står det bland annat att Sverige nu måste låna pengar för att ha råd med utbildning och sjukvård för sina medborgare. Det står också att halalslakt och bärandet av niqab och burka på offentliga platser kommer att förbjudas i Sverige.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) menar att Sverigedemokraterna sprider en osann bild och ”ljuger om Sverige”.

”Endast fakta”

SD:s partiledare Jimmie Åkesson säger att Morgan Johansson inte har något belägg för att säga att SD ljuger. Han hävdar att det endast rör sig om fakta.

– Han har inga exempel på vad som skulle vara lögn. Vi beskriver fakta. Religiöst betingad ritualslakt utan bedövning är förbjuden, säger han till SVT:s Aktuellt.

Jimmie Åkesson försvarade texten i flygbladet om att bärandet av niqab och burka kommer att förbjudas i Sverige. Han menade att flera länder i Europa redan har infört ett sådant förbud.

– Fler och fler länder har tagit det steget och jag tror att vi kommer att komma dit även i Sverige så småningom. I praktiken är det redan så i dag att du på vissa arbetsplatser och i vissa offentliga verksamheter inte får bära heltäckande klädsel, säger Åkesson.

”Om jag får bestämma förbjuds det”

I flygbladet hävdar SD dock att det ska bli förbjudet att bära niqab eller burka på offentliga platser i Sverige. Åkesson fick flera frågor om att SD hävdar detta i flygbladet utan att det finns belägg för detta. Till slut betonade han att detta förbud kommer att införas om SD styr Sverige.

– Vi kan ju hänga upp oss på om det är fakta eller inte. Om jag får bestämma kommer det att förbjudas på offentliga platser, ja. Och det är även i dag en försvårande omständighet för dig om du vill jobba i vissa offentliga verksamheter och så vidare.

Åkesson menar att Sverigedemokraterna sänder en signal för människor på väg till Sverige.

– Sverige är inte det lyckorike som många tror. Vi står inför en kall vinter, tältläger och vi har inga jobb, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.