Sjöstedt och Åkesson i hård flyktingdebatt

Uppdaterad
Publicerad

Ledarna för SD och V möttes morgonen efter toppmötet i Bryssel, där EU beslutat om skärpta kontroller av de yttre gränserna. Debatten i SVT:s Gomorron Sverige hettade till rejält när Jonas Sjöstedt angrep SD-ledaren för att inte tillräckligt ta avstånd från Ungerns hantering av flyktingsituationen.

Under natten kom beskedet att man nu är överens om att stärka EU:s yttre gräns och dess kontroller, samt att bistå med en miljard åt UNHCR och FN:s World food program. Ett positivt besked, enligt Jimmie Åkesson.

– EU:s yttre gräns har ju i någon mening fallit samman. Därför har flera länder nu då valt att upprätta inre gränskontroller – det borde vi göra här i Sverige också och det borde fler länder göra, sade Åkesson (SD) i Gomorron Sverige.

Krävde SD-svar om Ungern

Men de metoder, med taggtrådsstängsel och tårgas, som exempelvis Ungern använt för att stärka sina egna landsgränser är helt oacceptabelt, enligt V-ledaren Jonas Sjöstedt.

– Jimmie Åkesson, du vill inte yttra ett ord av kritik mot den exempellösa brutalitet mot asylsökande som visats i Ungern. Det tycker jag säger någonting om Sverigedemokraterna, sade Sjöstedt, och fortsatte:

– Ni vill att människor ska vara rädda, och känna att det här går inte att hantera. Men det går att hantera med gemensamt ansvar, och ni tar inte det ansvaret.

Åkesson högg tillbaka

SD-ledaren vill att Jonas Sjöstedt ska fundera över hur situationen har uppstått och varför det finns ’profitörer på den så kallade asylbranschen’.

– Ni har med er ansvarslösa politik haft en så pass stor invandring som vi inte har kunnat hantera på något annat sätt, sade Jimmie Åkesson i debatten.

Vänsterledaren riktade sedan ilsket fokus mot uppgifterna i Dagens Industri om hur näringslivets organisationer haft kontakter med Sverigedemokraterna i flera frågor, bland annat i frågan om vinster i välfärden.

Sjöstedt menar att SD nu jobbar för att rädda vinsterna åt de företag som enligt V-ledaren profiterar på flyktingkatastrofen.

– Vad har ni gjort? Det har precis avslöjats att ni har haft mycket nära kontakter med de här profitörerna, sade Jonas Sjöstedt och spände ögonen i Jimmie Åkesson.

– Tvärtom, jag vill ju föra en ansvarsfull invandringspolitik i Sverige som gör att vi slipper betala pengar till skrupellösa människor som vill tjäna pengar på andra människors olycka, svarade SD-ledaren.

”Du står här och ljuger”

– Ni har ju erkänt att ni druckit öl och ätit middag med de som tjänar pengar på asylboenden, sade Sjöstedt.

– Du står här och ljuger! Då får du berätta vem det är som bjudit oss på öl isåfall. Du står här och hittar på som du gör i nästan varenda debatt, svarade Åkesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet