Foto: TT

Åkesson: Vi driver alliansen i rätt riktning

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sade i sitt vårtal på Långholmen i Stockholm att Sverigedemokraterna fått de borgerliga partierna att ändra sin politik i flyktingfrågan. Han gav också beskedet att han kandiderar till omval som partiledare vid kongressen i höst.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gav sig i dag in i den offentliga politiska hetluften igen efter sjukskrivningen för utmattning den 30 november i fjol.

Och att han skulle ha några tankar på att avgå, som spekulationer gjort gällande, avfärdade Åkesson. I sitt vårtal på Långholmen i Stockholm sade han tvärtom att han redan har meddelat partiets valberedning att han tänker kandidera till posten som partiledare för ytterligare en period när SD håller kongress i november.

”Kommer inte att ge oss”

Moderaterna föreslog nyligen att organiserat tiggeri ska kriminaliseras och att Sverige bör införa tillfälliga uppehållstillstånd för de som kommer hit utanför kvotflyktingsystemet och som inte lyckats skaffa ett jobb inom tre år. I sitt tal välkomnade Jimmie Åkesson de förslaget och enligt honom är det ett tecken på att de andra partierna nu anpassar delar av sin politik till Sverigedemokraternas.

Åkessons analys av Moderaternas förslag är att partiet vill återfå de väljare som gått från Moderaterna till Sverigedemokraterna.

– Vi driver de borgerliga partierna i rätt riktning. Vi tvingar inte bara de andra partierna att förhålla sig till oss utan också att anpassa sig till vår politik. Det är precis den utvecklingen vi har räknat med och nu väntar vi på nästa steg, nämligen att den faktiska politiken ska rimma med hur verkligheten ser ut och innan dess kommer vi inte att ge oss, säger Åkesson.

Ny utmaning väntar

I morgon väntar också debattdebut för Åkesson i SVT:s partiledardebatt – där han förutom de gamla motståndarna också ställs emot nya antagonister i form av nyvalda Anna Kinberg Batra från Moderaterna och Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna.

Frågan är om Åkesson nu har några ess, eller kanske plåster, i rockärmen för att lappa ihop partiet efter de uppslitande striderna med ungdomsförbundet SDU. I slutet av april uteslöts SDU-ordförande Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahne för extremistkopplingar, men intern kritik har luftats mot uteslutningarna – också av höga företrädare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer