Analys: Åkesson krattar manegen för Alliansen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Sverigedemokraterna krattar just nu manegen för ett närmare samarbete med Alliansen efter valet. Men frågan är om Jimmie Åkesson kommer att belönas för sina ansträngningar. Liberalerna och Centerpartiet gör fortfarande tummen ner för allt samarbete med Sverigedemokraterna.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Regeringsfrågan är redan nu mer oklar än i något tidigare riksdagsval i modern tid. Det är i detta sammanhang partiledaren Jimmie Åkesson har lagt fast sin politiska strategi. Ytterst handlar det om att försöka ge det egna partiet mer politiskt inflytande.

En grundförutsättning här är att göra Sverigedemokraterna mer rumsrent. Vårens utrensning i riksdagsgruppen är ett uttryck för denna ambition. Samtidigt har partiet närmat sig alliansen i viktiga blockskiljande frågor. Det tydligaste exemplet gäller den kontroversiella frågan om vinster i välfärden, där Sverigedemokraterna före riksdagsvalet 2014 var uttalat kritiska, men där partiet nu står på samma sida som Alliansen.

Val 2018 – #dinröst

Efter IT-skandalen vid Transportstyrelsen slöt Sverigedemokraterna dessutom upp på alliansens sida när flera statsråd hotades med misstroendeomröstning.

SD röstar med Allianspartierna

Det kanske tydligaste tecknet på Sverigedemokraternas närmande är statistiken från riksdagen som visar att partiet allt oftare röstar med allianspartierna. Sverigedemokraterna har också närmat sig alliansen i den ekonomiska politiken. Dessutom har partiledaren Jimmie Åkesson flera gånger offentligt meddelat att han gärna stödjer en alliansregering.

Jimmie Åkesson & Co skulle alltså, givet detta resonemang, erbjuda alliansen en enkel väg till makten och har under mandatperioden anpassat både retorik och beteende i riksdagen för detta. Men frågan är om det räcker?

SD vill ha sakpolitiskt inflytande

Varken Centerpartiet eller Liberalerna har hittills visat några som helst tecken på att omvärdera ett sådant stöd. I så fall lär inte Sverigedemokraternas alliansvänliga linje hålla särskilt länge. Jimmie Åkesson har inte hymlat med att hans parti vill ha sakpolitiskt inflytande för att stödja en ny regering.

Skulle det inte bli så lär Sverigedemokraterna utöva samma utpressningstaktik på en ny regering som mot den nu sittande rödgröna regeringen. Så fungerar politiken och så agerar ett vågmästarparti för att skaffa sig politiskt inflytande.

Samtidigt lär det sakpolitiskt bli enklare för Sverigedemokraterna att stöda en borgerlig ekonomisk politik än den som den nuvarande regeringen har levererat, under starkt intryck av Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Löfven: SD ett ”högerparti”

För statsminister Stefan Löfven är Sverigedemokraternas närmande till Alliansen ett växande orosmoment. Han missar sällan chansen att kalla partiet ett ”högerparti”. Syftet är att skrämma LO-väljare från att rösta på Sverigedemokraterna i det kommande valet.

För ju fler som röstar på Sverigedemokraterna den 9 september, desto svårare blir det för Stefan Löfven att försöka bilda en socialdemokratiskt ledd regering efter valet.

S får hoppas på C och L efter valet

Ytterst får Löfven hoppas på att Centerpartiet och Liberalerna också efter valet står fast vid sitt hårdnackade motstånd mot att regera med stöd av Sverigedemokraterna. Stefan Löfvens eget motdrag har varit att försöka bjuda in Centerpartiet och Liberalerna till ett blocköverskridande samarbete, men hittills har inte något av dessa partier varit särskilt intresserade.

Regeringsfrågan är alltså en av huvudkomponenterna inför höstens riksdagsval. I ett läge där få räknar med ett tydligt valutslag är det förstås helt logiskt. Vilka partier som slutligen tar plats i en ny regering blir avgörande för vilken politik som kommer att bedrivas.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet