Jimmie Åkesson (SD) och Erik Ullenhag (FP)

Åkesson: Upploppen är Ullenhags fel

Uppdaterad
Publicerad
Ullenhag och Åkesson möttes inför dagens extrainsatta debatt i riksdagen.

LIVE 10.30: SVT Forum sänder riksdagsdebatten

I dag hålls en extrainsatt debatt i riksdagen med anledning av den senaste tidens oroligheter i en del av förorterna till storstäderna. Det är Sverigedemokraterna som har begärt debatten.

På fredagsmorgonen möttes partiets ledare Jimmie Åkesson och integrationsminister Erik Ullenhag (FP) i en debatt i Gomorron Sverige.

Enligt Jimmie Åkesson beror det som skett i Husby på ett ”gigantiskt integrationspolitiskt haveri”.

– Man borde för länge sedan ha förstått att man bygger in sådana här spänningar när man för en så ansvarslös invandringspolitik, säger han.

”Skuldbelägger svenska folket”

Erik Ullenhag gick till motattack mot Jimmie Åkesson, som han menar ”alltid skyller på invandrarna.”

– Det blir väldigt inkonsekvent när du ska ha den typen av enkla lösningar. Jag minns i höstas när det sprang omkring ledande Sverigedemokrater och ropade rasistiska slagord. Då försökte du vädja till svenska folket och säga ”döm inte alla Sverigedemokrater utifrån detta”. Men direkt när det här kommer igång talar du om invandrare. Indirekt skuldbelägger du 15 procent av den svenska befolkningen, säger han.

”Du har totalt misslyckats”

Ullenhag avbröts bryskt av Åkesson:

– Nej, det är inte invandrarnas fel – det är ditt fel, Erik Ullenhag. Du företräder det största politiska haveriet i modern tid i vårt land, men du får sitta kvar. Jag tycker att det är en stor politisk skandal. Du borde ta ditt ansvar för den här situationen som uppstått. Det är ditt ansvar att den här typen av kravaller inte uppstår. Du har totalt misslyckats.

– Det tonläge du har skapar mera spänningar och löser inga problem. Du ska akta dig för att dra enkla politiska poänger på det här, svarade Ullenhag.

Se hela debatten i klippet ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stockholmsupplopp

Mer i ämnet