Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åkessons pik mot SVT: ”Ni får väl ta avstånd sen”

Åkessons pik till SVT under debatten

Publicerad

SD-ledaren Jimmie Åkesson debatterade brottslighet i partiledardebatten. Då passade han på att leverera en syrlig pik till SVT, med hänvisning till slutdebatten inför svenska valet i höstas.

Det var under en SVT-debatt inför höstens riksdagsval som Jimmie Åkesson (SD) hamnade i hård ordväxling med Annie Lööf (C).

– ”Bara invandrare får jobb så kommer allt att lösa sig” – det har de sagt hela tiden. Det händer inte, det blir inte så. Därför måste man ställa frågan varför det är så svårt för de här människorna att få jobb. Det är för att de inte är svenskar. De passar inte in i Sverige, sade Åkesson.

– Men hur uttrycker du dig? svarade Annie Lööf.

I eftersnacket tog SVT avstånd från uttalandet, med hänvisning till den så kallade demokratiparagrafen i radio- och tv-lagen. SVT fälldes sedan i Granskningsnämnden för avståndstagandet, som enligt nämnden kunde tolkas som ett politiskt ställningstagande.

Åkesson: Ni får väl ta avstånd

När partiledarna nu på nytt möttes för debatt i SVT tog Jimmie Åkesson tillfället i akt att påminna om händelsen.

– Jag vet inte om man får lov att säga det här i SVT men då får ni väl ta avstånd sedan, sade SD-ledaren innan har fortsatte med att säga att mycket av brottsligheten som debatten handlade om är ”importerad brottslighet”.

– Det är kanske en helt avgörande fråga skulle jag vilja påstå, sade han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer