Åkessons pressekreterare: ”Ytterligt tragiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Linus Bylund, pressekreterare hos Åkesson satt bredvid partiledaren när tårtan kom farande. Han kallar händelsen för tragisk och får medhåll från både höger och vänsterpartier.

– Det är ytterligt tragiskt att de tar sig friheten att försöka att tysta andra människors åsikter, säger Linus Bylund, Jimmie Åkessons pressekreterare och huvudarrangör för boksigneringen.

Han satt bredvid partiledaren när tårtan kom farande.

– Det var en kvinna – jag kan inte bedöma hur gammal hon var men på klädseln såg det ut att vara en äldre kvinna – som slängde sig fram med en tårta och tryckte den i ansiktet på Jimmie Åkesson.

V och KD: ”Oacceptabelt”

Han är inte ensam om att fördöma händelsen. På Twitter skriver både Vänsterpartiet och Kristdemokraternas ledare om det inträffade.

”Oacceptabelt att kasta tårta på Åkesson, liksom alla former av hot eller våld mot SD. Rasism ska bekämpas med demokratiska metoder”, skriver Jonas Sjöstedt (V).

”Läser om tårtattack mot Jimmie Åkesson. Hur mkt man än ogillar hans politik är det oacceptabelt att gå till handgripligheter”, skriver Göran Hägglund (KD).

”Hårt tryck”

Enligt Linus Bylund var det mycket folk på plats vid signeringen, han upplevde ett hårt tryck.

– Jag hade inte räknat med så mycket, det var mycket hårt tryck, säger Bylund.

Enligt honom avrådde Säkerhetspolisen från att fortsätta boksigneringen efter attacken.

– De sade helt enkelt att vi inte kunde fortsätta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tårtattack mot Jimmie Åkesson

Mer i ämnet