Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det har nu kommit uppgifter som kastat ett nytt ljus över det som vi redan känt till.” Hör Bengt Åsbäck, vice överåklagare vid Särskilda åklagarkammaren, om den förundersökning som har inletts. Foto: SVT och Stina Stjernkvist/TT

Åklagare inleder förundersökning om tillsättningen av Linda Staaf

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare har inlett en förundersökning om grovt tjänstefel i samband med tillsättningen av polischefen Linda Staaf 2015. Nästa år ska både hon och Mats Löfving förhöras.

– Har det funnits en förtroendeskadlig relation mellan de inblandade samtidigt som tillsättningen gjordes så kan Löfvings partiskhet ifrågasättas, säger Bengt Åsbäck, vice överåklagare vid Särskilda åklagarkammaren.

2015 fick Linda Staaf tjänsten som underrättelsechef för polisens nationella operativa avdelning, Noa. Ansvarig för rekryteringen var polischefen Mats Löfving, som sedan kom att inleda en privat relation med Staaf – något som Expressen var först att avslöja.

Historien om de båda polischefernas relation har skakat polisledningen den senaste veckan.

Kritiken mot polisledningen

Utreder grovt tjänstefel

Redan förra vintern beslutade den Särskilda åklagarkammaren att inleda en så kallad förutredning om tillsättningen. Det efter att det framkommit kritik mot anställningen i en rapport av polisforskaren Stefan Holgersson. Då blev det aldrig någon förundersökning.

– Det har nu kommit uppgifter som kastat ett nytt ljus över det som vi redan känt till. Det gör att jag har skäl att anta att brott kan ha begåtts, säger vice överåklagare Bengt Åsbäck vid Särskilda åklagarkammaren till SVT.

Enligt Åsbäck kan det röra sig om grovt tjänstefel.

– Kan man leda i bevis att det har funnits en förtroendeskadlig relation mellan de inblandade, samtidigt som tillsättningen gjordes, då kan Löfvings partiskhet ifrågasättas och jäv misstänkas.

Både Löfving och Staaf ska kallas till förhör i utredningen under nästa år. Även andra inom polismyndigheten kan komma att förhöras.

Kontaktade inte forskare

I samband med förutredningen för ett år sedan tog åklagaren aldrig kontakt med polisforskaren Stefan Holgersson, enligt SVT:s uppgifter. Detta trots att det i rapporten står att det finns mer material om det aktuella fallet.

– Letar man inte efter bevis så hittar man inte heller några, säger Stefan Holgersson, som bland annat menar att Staaf överdrivit sina meriter.

Bengt Åsbäck försvarar beslutet.

– Hans uppfattning var ganska klar i rapporten, det fanns ingen anledning att fråga honom något då.

Fick tjänstevapen

Enligt Dagens Nyheter ska det ha funnits kritik inom poliskåren om Staafs utbildningsnivå. Tidningen skriver att Linda Staaf tilldelades ett tjänstevapen 2020, det trots att polisen vid två tillfällen bedömt att hon inte var behörig att bära vapen. Mats Löfving ska ha undertecknat beslutet.

På måndagseftermiddagen stod det klart att Mats Löfving omplaceras.

”Efter samtal med rikspolischefen kliver jag åt sidan under pågående utredning. Det är av största vikt att medarbetarna får arbetsro för att kunna fokusera på vårt viktiga uppdrag”, säger Löfving i en kommentar till SVT.

SVT har sökt Linda Staaf och rikspolischef Anders Thornberg för en kommentar men de har avböjt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En dold relation mellan två av landets högsta polischefer har uppdagats efter att det har gjorts en polisanmälan – här är en sammanfattning om händelsen på 60 sekunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot polisledningen

Mer i ämnet