Foto: TT

Åklagare lägger ner utredning om terrorbrott

Publicerad
Den förundersökning om förberedelse för terrorbrott som låg till grund för att en 22-åring anhölls i sin frånvaro, och i förra veckan sedan greps, läggs nu helt ner. Åklagaren menar att det inte längre finns anledning att tro att ett sådant brott har begåtts.

Den 17 november inleddes en förundersökning om förberedelse till terrorbrott i Sverige. Den utredningen läggs nu helt och hållet ner, meddelar i dag vice chefsåklagaren vid Riksenheten för säkerhetsmål, Hans Ihrman.

Det finns enligt åklagaren inte längre någon anledning att anta att något sådant brott ska ha begåtts.

– Efter ett intensivt utredningsarbete anser jag att inget framkommit som ger anledning till ytterligare åtgärder i ärendet som därigenom bedöms kunna förändra bevisläget på ett avgörande sätt, skriver Ihrman i sitt beslut.

Ledde till att 22-åring greps

Det var i samband med att förundersökningen inleddes som en 22-åring anhölls i sin frånvaro, skäligen misstänkt för förberedelse till terrorbrott.

22-åringen greps efter en insats i Boliden förra torsdagen, den 19 november, men släpptes i söndags utan några kvarvarande misstankar.

Åklagaren skriver samtidigt i ett pressmeddelande att beslutet om att inleda förundersökningen och att anhålla 22-åringen har ”så långt det varit möjligt, kontrollerats och undersökts noggrant”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höjt terrorhot i Sverige

Mer i ämnet