Foto: Pontus Lundahl/TT

Åklagare slutar på grund av tung arbetsbelastning

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2017 har var tionde åklagare i Sverige slutat sitt jobb, rapporterar Sveriges Radio. Skälen uppges bland annat vara för hög arbetsbelastning och dåliga framtidsutsikter på grund av uppsägningar.

Medan resurser till polisen de senaste åren har ökat, gäller inte det samma för åklagarmyndigheten. När polisen utreder allt fler brott ökar också åklagarens arbetsbelastning, bland annat eftersom åklagare kan ta över ledningen över brottsutredningar.

– Vi är tröttare, aldrig varit så få som vi är nu samtidigt som polisen börjar leverera, säger Torsten Angervåg, chefsåklagare i Norrköping, till P4 Östergötland.

Enligt åklagarmyndigheten har 95 åklagare i Sverige slutat sedan 2017, vilket är ovanligt många Vanligtvis slutar runt 40 per år.

”Påverkar humör och familjeliv”

Johan Nilsson som arbetade som åklagare i nio år uppger att det var arbetsbelastningen som fick honom att sluta för att gå vidare till ett jobb på Transportstyrelsen.

– Man biter gärna ihop, kavlar upp ärmarna och jobbare lite hårdare. Det är klart, det var påfrestande. Det påverkar humör och familjeliv och möjligheter till avslappning, säger han till kanalen.

Enligt åklagarmyndigheten riskerar 100 åklagare att sägas upp fram till 2021 om inte myndigheten budget ökar med 180 miljoner kronor.

– Vi riskerar att bli en flaskhals om inte vi får ökade anslag. Det som polisen levererar måste ju tas om hand, säger Torsten Angervåg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.