Åklagare Ewamarie Häggkvist. Foto: SVT

Åklagaren i Maria Ågren-fallet: Fler myndigheter bör se över sina rutiner

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare Ewamarie Häggkvist ser allvarligt på de säkerhetsbrister som uppdagats hos Transportstyrelsen. Hon menar att fler myndigheter inte tar säkerhetsarbetet på allvar och bör se över sina rutiner.

Kammaråklagare Ewamarie Häggkvist vid Riksenheten för säkerhetsmål har lett åtalet mot Transportstyrelsens förra generaldirektör Maria Ågren. Hon är förvånad över den brist på säkerhetstänk som uppdagats.

– Det som är väldigt allvarligt i allt det här är att väldigt många myndigheter inte tar det här säkerhetsskyddsarbetet på allvar. Jag tror att det finns andra myndigheter som borde tänka mycket mycket mer på säkerhetsarbetet och säkerhetsprövningen, innan man outsourcar och även tiden för beslut så att man hinner få beslut om säkerhetsprövning, säger Ewamarie Häggkvist.

LÄS MER: Säpo – Begick brottet vid upphandling

Utländsk personal fick tillgång till hemliga uppgifter

Enligt Häggkvist kom utredningen fram till att det var i och med outsourcingen av Transportstyrelsens it-verksamhet som personer i andra länder, som inte säkerhetsprövats, fick tillgång till sekretessbelagda uppgifter.

Vilka uppgifter det rör sig om vill Häggkvist inte gå in på, men en källa inom myndigheten som SVT Nyheter talat med beskriver ett möjligt scenario.

– Tänk dig att du har skyddad identitet och åker genom vägtullarna i Stockholm, då har information om att du har passerat skickats till tekniker i Östeuropa som Sverige inte har kontroll på, säger källan.

LÄS MER: Löfven – ”Naturligtvis väldigt allvarligt”

Anmäldes till Säpo

Felet upptäcktes enligt Ewamarie Häggkvist efter att det inkommit en anmälan till Säpo.

– Då inledde Säkerhetspolisen först en utredning och sen så överlämnades det till oss, säger Häggkvist.

Utredningen ledde till att förra generaldirektören Maria Ågren fick ett strafföreläggande för vårdslöshet med hemlig uppgift, och dömdes att betala dagsböter på 70.000 kronor. Häggkvist ser fallet som avslutat men säger att Transportstyrelsen inte är ensam om att ha brister.

– Jag blev förvånad att inte myndigheter tar säkerhetsskyddsarbetet på större allvar och som sagt Transportstyrelsen är inte ensamma. Det finns andra myndigheter också. Det är många myndigheter som borde titta igenom sitt säkerhetsskyddsarbete, säger Häggkvist.  

LÄS MER: Transportstyrelsens förra chef röjde hemliga uppgifter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

IT-skandalen

Mer i ämnet