Drottninggatan i tidigt skede den 7 april förra året Visa alla (2)
Visa alla (2)

Åklagaren överklagar inte terrordom mot Akilov

Publicerad

Åklagaren Hans Ihrman överklagar inte domen efter terrordådet på Drottninggatan. Därmed står livstidsdomen mot Akilov fast.
– Jag har kommit fram till att jag inte kommer att överklaga i något avseende, säger han till TT.

Rakhmat Akilov dömdes i torsdags av Stockholms tingsrätt för terroristbrott genom fem mord och allmänfarlig ödeläggelse, samt för försök till terroristbrott genom 119 mordförsök och 24 fall av framkallande av fara för annan. Straffet blev livstids fängelse och livstids utvisning.

– Nu har jag haft tillfälle att studera domen mer noggrant, gått igenom alla delar och jag kan konstatera att den är oerhört välskriven. Jag innehar samma uppfattning som domstolen, säger Hans Ihrman.

”Accepterar domstolens resonemang”

Han konstaterar att domstolen gått på hans linje i nästan samtliga fall.

– Sedan finns det ett enskilt fall där målsäganden inte anses ha utsatts för brott, att det inte varit styrkt. Det har jag mer noggrant funderat på och också konsulterat det målsägandebiträde som företräder det brottsoffret och vi har kommit överens om att vi inte kommer att överklaga, utan vi accepterar domstolens resonemang helt enkelt, säger han.

I går meddelade den 40-årige uzbekens advokat Johan Eriksson att Akilov inte tänker överklaga domen efter dådet på Drottninggatan.

– Det som jag tänker är att han skulle ha haft väldigt små möjligheter att få en ändring i hovrätten. Bevisläget är sådant och domen så pass välskriven så jag har svårt att se att hovrätten skulle komma fram till några andra slutsatser, säger Hans Ihrman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet