Aktiespararnas vd Joacim Olsson. Foto: TT

Aktiespararna: Han borde ha gått före stämman

Publicerad

Swedbanks ordförande Lars Idermark lämnar sin post med omedelbar verkan, och en extrastämma ska hållas för hitta en ny ledning för krisbanken. Väntat, men han borde gått redan innan den kaotiska stämman i förra veckan hölls, anser Aktiespararnas vd.

”Efter den senaste tidens starka debatt om Swedbank och frågan om bankens hantering av misstänkt penningtvätt i Baltikum har jag funnit att den massmediala uppmärksamheten som detta skapat inte är förenlig med mitt vd-uppdrag i skogskoncernen Södra. Därför har jag kommit fram till att det bästa beslutet är att jag lämnar uppdraget som ordförande i Swedbank med omedelbar verkan”, säger Lars Idermark i en kommentar.

Nu ska valberedningen börja jobba igen och en ny stämma ska hållas. Översynen av styrelsen gäller inte bara ordförande, utan hela styrelsen, säger valberedningens ordförande Lennart Haglund. Hittills har han haft två möten med valberedningen och en professionell rekryteringsfirma har anlitas.

När en ny styrelse hittats ska en ny stämma sammankallas, men om det hinns med innan sommaren vet han inte.

Aktiespararna: Swedbank i en svår situation

Aktiespararnas vd Joacim Olsson konstaterar att avgången var väntad.

– Det jag tycker är tråkigt är att det här ställningstagandet inte kom innan bolagsstämman, för då hade ägarna haft en annan möjlighet att påverka processen. Nu måste det bli en ny interimslösning i stället för att ägarna skulle kunna ha fattat beslut på stämman, säger han.

Läget är väldigt besvärligt för Swedbank, tycker han.

– Banken befinner sig i en otroligt besvärlig situation med ständiga fortsatta avslöjanden om felaktigheter i olika avseenden, med misstankar hängande över sig om att man vilselett marknaden och amerikanska myndigheter. Det är klart att man inte vill befinna sig i en situation där man står utan ledning.

Den nya styrelsen ska nu få reda upp den härva som uppdagats det senaste halvåret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet