Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu inleds rättegången mot Birgitte Bonnesen. Här är turerna kring Swedbanks tidigare vd. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Aktiespararna: Swedbanks aktieägare fortfarande drabbade av skandalen

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen faller den unika domen mot Birgitte Bonnesen – Swedbanks före detta vd. Hon är misstänkt för bland annat grovt svindleri. Aktieägarna i Swedbank får fortfarande betala för skandalen, hävdar Aktiespararna. 

Om Stockholms tingsrätt fäller Swedbanks före detta vd Birgitte Bonnesen riskerar hon mellan sex månader och sex års fängelse. Åklagaren påstår att hon gjort sig skyldig till grovt svindleri och röjande av insiderinformation och yrkar på två års fängelse.

SVT:s Uppdrag Granskning avslöjade 2019 att Swedbank hade släppt igenom misstänkta penningtvättstransaktioner värda 40 miljarder kronor.

Att Swedbank granskades i medier för misstänkt penningtvätt berättade banken för storägarna innan publicering, medan andra aktieägare fick nöja sig med vad som sagts offentligt. Men om insiderinformation röjdes råder det delade meningar om.

Femtedel av aktievärdet försvann

Swedbanks aktieägare lider fortfarande ekonomisk skada av skandalen, menar organisationen Aktiespararnas vd, Joacim Olsson.

”Den omedelbara effekten blev att ungefär en femtedel av aktievärdet försvann. Osäkerheten om ytterligare böter från amerikanska myndigheter gör att det fortfarande finns en riskpremie som pressar aktiekursen negativt”, skriver Joacim Olsson i en kommentar till SVT Nyheter.

Höstens rättegång har till stora delar handlat om vad Bonnesen egentligen visste om risken för penningtvätt eftersom det också fanns egna, interna rapporter och en extern rapport som pekat på risker att banken utnyttjades. Dessa fanns alltså samtidigt som Birgitte Bonnesen hävdade motsatsen. Rapporter som försvaret hävdar att Bonnesen inte tagit del av.

Finansinspektionen prisade bankens arbete

Försvaret har också beskrivit hur den övervakande myndigheten, Finansinspektionen, prisat bankens arbete mot penningtvätt. 

Samma Finansinspektion som därefter gett Swedbank en varning och böter på fyra miljarder kronor. Myndigheten hävdade att banken haft stora brister i sitt arbete att motverka penningtvätt i Baltikum.

En fällande dom kan få både moraliska och ekonomiska konsekvenser, menar Aktiespararna.

 ”Vid en fällande dom blir det till sist en person som får ta ett juridiskt ansvar för hur skandalen hanterades, med missvisande information till aktieägare. Möjligen kan en fällande dom på nytt även aktualisera ett ekonomiskt ansvarsutkrävande från Swedbank gentemot Bonnesen”, skriver Joacim Olsson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.