Joacim Olsson, vd för Aktiespararna, säger att styrelsens beslut att avstå från skadeståndsprocesser kanske inte blir det sista som händer i ärendet. Foto: Claudio Bresciani/Jonas Ekströmer/TT

Aktiespararna: Varumärket Swedbank kan skadas

Uppdaterad
Publicerad

Aktiespararna har lagt fram ett förslag om en extern granskning av Swedbanks tidigare vd och styrelseledamöter, något som banken i dag meddelar att den avstår från att göra.

– Man väljer att försöka avbryta den här processen, det tycker jag är olyckligt av flera skäl, säger Joacim Olsson, vd för Aktiespararna.

Småspararnas organisation, Aktiespararna, har krävt att banken agerar för att driva en skadeståndsprocess mot ett flertal tidigare ledningspersoner samt att driva skadeståndskrav på 3,7 miljarder kronor. Banken meddelade i dag att de väljer att avstå från en skadeståndsprocess mot tidigare vd:arna Birgitte Bonnesen och Michael Wolf i efterspelet av penningtvättsskandalen i Baltikum.

– Staten har sagt sitt när det gäller ansvarsfrågan och pekade ganska tydligt ut bland annat Birgitte Bonnesen när man utdömde sanktionsavgiften på 4 miljarder kronor, medan de interna utredningarna kom till en annan slutsats. Därför hade det inte skadat med en utredning på uppdrag av samtliga aktieägare och inte bara styrelsen.

Skadar varumärket

Joacim Olsson, vd för Aktiespararna, lyfter att det inte är bra för ”varumärket Swedbank” att de väljer att inte granska ärendet externt, och frågan går nu vidare till omröstning på bolagsstämman. Aktiespararna har erbjudit möjligheten att tillsätta en extern byrå från styrelsen sida som utan kostnad kunde granska ärendet.

– Hade en sådan extern granskning kommit till samma slutsats som banken har gjort internt, då hade vi varit i ett läge där de flesta nog hållit med om att det är svårt att bringa klarhet i ansvarsfrågan och få tillbaka pengarna.

Joacim Olsson säger att styrelsens beslut att avstå från skadeståndsprocesser kanske inte blir det sista som händer i ärendet.

– Vi kan inte utesluta till exempel att Birgitte Bonnesen kommer dömas i brottmål, men där man inte prövat saken civilrättsligt. Sedan har vi amerikanska myndigheters granskning som kommer att fortgå, så det går inte att bara gräva ner det här.

”Ingen kostnad”

I Swedbanks pressmeddelande säger styrelseordförande Göran Persson att ”en skadeståndsprocess skulle ta mycket tid och resurser i anspråk under många år”, något som Joacim Olsson inte alls håller med om.

– Det skulle inte gå några resurser eftersom det skulle vara en extern finansiering och på stämmans uppdrag. När det kommer till tid, ja, om advokaterna nu har gjort ett så omfattande arbete som det framställs kommer det inte ta många veckor för en extern advokatbyrå att komma till samma slutsats.

– Om de skulle komma till en annan slutsats skulle det fortfarande gå att bringa klarhet i ansvarsfrågan och få tillbaka en del av pengarna. Man har inget att förlora, avslutar Joacim Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer