Foto: SVT/TT

Akut blodbrist på flera håll i landet

Uppdaterad
Publicerad

På flera håll i landet är bristen på blod akut. Detta samtidigt som antalet som ger blod har minskat över tid i Sverige. Det visar ny statistik från blodverksamheten i Sverige.

Redan under våren var det blodbrist på många sjukhus runt om i landet och det akuta läget ser ut att fortsätta under sommaren.

– Just nu har Stockholm, Göteborg och Skåne ett mycket stort behov av blod. I Stockholm är läget akut, säger Malin Joelsson, ordförande på Geblod.

Sommaren är den period på årets då risken för blodbrist ökar markant. Detta eftersom många blodgivare är bortresta och inte ger blod i samma utsträckning som annars. I år ser risken för blodbrist värre ut än tidigare år.

– När det är brist hjälper blodcentralerna varandra. Det finns alltid blod för de som behöver det akut, men när det är blodbrist kan man tvingas ställa in operationer som inte är akuta.

Tidsbrist ger blodbrist

På sju år har antalet aktiva blodgivare minskat med 16 procent, enligt statistiken från blodverksamheten. Från 247 481 personer år 2010 till 213 376 personer 2017.

Och fortsätter läget som det är nu antas det blir ännu färre givare under 2018, vilket innebär risk för fler inställda operationer i sommar.

Varför är det då så svårt att få människor att ge blod?

– Vi ser att många vill hjälpa till och ge blod. Viljan finns men alla får inte ge blod och många kanske inte hinner eller glömmer bort, säger Malin Joelsson.

Hur arbetar ni för att få fler att ge blod?

– Många behöver bli påminda. Vi behöver hela tiden berätta och motivera varför blod behövs.

Blod håller sex veckor

Blod är en färskvara och håller bara i sex veckor.

Förra året fick runt 100 000 personer blod.

Statistiken visar också att antalet som anmäler sig som blodgivare varit ungefär lika många sedan 2010 – dock är det inte lika många som sedan tar sig till blodcentralerna.

Så går det till när du ger blod

Först anmäler du dig hos närmaste blodcentral och fyller i enhälsodeklaration.

För att kunna bli blodgivare måste du ha fyllt 18 år ochväga minst 50 kilo.

När du väl ger blod tar själva blodgivningen 5–10minuter och hela besöket 20–30 minuter.

Män kan ge blod fyra gångerper år och kvinnor tre gånger per år.

53 procent av dem som gerblod är män och 47 procent är kvinnor.

I Sverige finns det 92blodcentraler och 16 mobila, alltså blodbussar, minibussar ochtrailers.

Blodet som ges är en färskvara och håller bara i sexveckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.