Plåtslagare lägger tak på ett parhus under byggnation. Foto: Fredrik Sandberg, TT

Akut brist på personal i byggbranschen

Publicerad

Byggbranschen har haft allra svårast att hitta personal det senaste halvåret. Ett exempel är JSB som tvingats tacka nej till projekt för att de saknar rätt arbetskraft,
– Vi har väldigt stora problem, vi letar konstant efter nästan alla yrkesroller, säger arbetschefen Peter Axelsson.

Bristen på kompetenta medarbetare riskerar att få långtgående konsekvenser, visar en undersökning från Svenskt Näringsliv. Var tredje företag uppger att det hindrat dem att genomföra en planerad expansion. Det något Peter Axelsson på JSB känner igen väl.

– Vi får helt enkelt tacka nej till projekt. Det är jättetråkigt, både för oss som bolag och för beställarna som inte kan få hus byggda i den takt de önskar. Kombinerar man det med det stora bostadsbehovet blir det ju ett samhällsproblem till slut, säger han.

För få som väljer byggbranschen

Förklaringen är att man inte har utbildat tillräckligt många till byggbranschen, enligt Peter Axelsson.

– Det är alldeles för få som väljer att gå in i den här branschen i dag och en orsak kan ju vara att vi inte har marknadsfört oss tillräckligt bra, Sen, om man tittar ute i skolorna, är utbildningarna dimensionerade efter vad de unga vill göra, inte efter vad arbetsmarknaden efterfrågar.

”Stressen har ökat”

En som valt att satsa på hantverksyrket är Andreas Kvarnström, 23. Han är målare och tillsammans med kollegan Stefan Stenström sprutar han vit färg på väggar och tak i några av de 140 hyresrätterna som JSB just nu bygger åt allmännyttiga Tyresö Bostäder.

– Det är lathet som gör att fler inte väljer den här typen av jobb. Det är tungt och slitsamt, som ett åtta-timmars pass på gymmet. Men jag trivs. Det är kul, jag har bra kollegor och pengarna är bra, säger han.

Kollegan Stefan Stenström, som inte har så många år kvar i yrket, är inte lika positiv, Han skulle inte rekommendera en ung person att gå i hans fotspår.

– Nej, det skulle jag inte göra. Man är ganska sliten när man jobbat ett helt liv med detta. Sedan har det blivit mycket mer stressigt på byggena också, så på det sättet har det blivit sämre, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer