Akut brist på vårdplatser i sommar

Uppdaterad
Publicerad

I sommar är det extra få vårdplatser på flera sjukhus runtom i landet. Det visar en undersökning som SVT har gjort. Förutom att patienter kan få vänta längre på sin behandling drabbas personalen, som tvingas jobba hårdare.

–Jag tycker att det är väldigt stressigt och vi har patienter i korridorerna. Man hinner inte riktigt göra allting som man skulle vilja göra och det känns som om man riskerar att göra misstag varje arbetspass, säger Henrietta Berg, sjuksköterska på Karolinska universitetssjukhuset.

SVT har ringt runt till fem stora sjukhus runtom i landet, Skånes universitetssjukhus, Norrlands universitetssjukhus, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Karolinska universitetssjukhuset och Akademiska sjukhuset.

Brist på vikarierande sjuksköterskor

Alla utom Sahlgrenska uppger att de har färre vårdplatser den här sommaren jämfört med den förra. Enligt sjukhusen själva är en av anledningarna att det varit extra svårt att hitta vikarierande sjuksköterskor.

Värst är det på Karolinska universitetssjukhuset. Där handlar det om en tiondel färre vårdplatser. Sjuksköterskan Henrietta Berg tycker det är konstigt att man drar ner så mycket.

–Jag förstår inte hur man kan göra det, jag saknar fullständig förståelse. Patienterna blir inte färre och inte blir de friskare heller.

Sjukhusets ledning hade velat ha fler vårdplatser men hittade helt enkelt inte tillräckligt med vikarier.

–Det här är olyckligt, säger Gunnar Öhlén, chefläkare på Karolinska universitetssjukhuset. Vi klarar vårt uppdrag med transplantationer och akuta omhändertagande, men alla får arbeta till sitt yttersta.

Färre utexaminerade och lönekrav bakom bristen

Förutom att det är färre sjuksköterskor som examinerats i år beror bristen också på att sjukhuset inte gått med på de minst 24 000 kr i månadslön som många studenter krävt efter vårens löneupprop.

–Vi har omkring 5000 anställda och vi kan inte förändra lönestrukturen. Vi hade fått en stor orättvisa jämfört med de som redan är anställda, säger Gunnar Öhlén.

Många sjuksköterskor har istället för till de stora sjukhusen sökt sig till primärvården, psykiatrin och geriatriken, där det är lättare att få bra betalt.

–Det är de stora sjukhusen som förlorar på det, negativt för dem, men det är positivt för de som ger den lön vi kräver, säger Martina Stenbom, talesperson för sjuksköterskestudenternas löneupprop

Och hon tror att sjukhusen kommer att ändra sig med tiden.

–Jag tror helt enkelt att de måste göra det.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.