Åldersgränser kvar på krogen

Regeringen tänker inte ta bort möjligheten för krogarna att ha olika åldersgränser för gäster. Ett viktigt skäl är ordningsproblemen, framhåller integrationsminister Erik Ullenhag i ett pressmeddelande.

En utredning om åldersdiskriminering föreslog att åldersgränserna på krogen skulle slopas, men fick massiv kritik, bland annat från krögarhåll. Därför finns idén inte med i det lagförslag som regeringen lägger fram senare i vår.

”Unga människor orsakar oftare ordningsproblem” skriver Ullenhag (FP) i en debattartikel i Aftonbladet.

Han uttrycker där bekymmer för det våld som ibland uppstår i samband med kroglivet och anser att det därför är befogat att ha kvar möjligheten till åldersgränser och låta krögarna själva bestämma hur pass unga personer de vill släppa in.

Utredaren av åldersdiskriminering, chefsrådman Petra Lundh, sade till TT i somras att åldersgränser som 20 år på Systembolaget och 18 år för köp av tobak är berättigade, men att gränser som 24 eller 26 år på krogen ibland sätts slentrianmässigt utan skälig grund.

Från krögarhåll luftades då farhågor om att stökiga ungdomar skulle skrämma bort den äldre publiken från krogarna.

TT

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer