Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den äldre broderns advokat, Anton Strand, är kritisk till mediarapporteringen och tycker att hans klient har blivit dömd på förhand.

Äldre broderns advokat: ”Aldrig fått så många hot”

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot de två misstänkta spionbröderna väcker stor uppmärksamhet och starka känslor i Sverige. Något som till och med försvarsadvokaterna känner av:

– Det var längesen jag fick så mycket märkliga meddelanden och hot, säger den äldre broderns ombud Anton Strand.

Enligt advokaten är en av anledningarna till att spionrättegången väcker så mycket ilska den omfattande mediabevakningen. Både han och den andre broderns ombud är kritiska till rapporteringen, som man anser är skev och går helt på åklagarens linje.

– Det har också förekommit direkta felaktigheter och de går ju inte att bemöta eftersom vi som har insyn i materialet har yppandeförbud. Det blir en märklig situation.

Han har dock inga konkreta exempel på vad han anser är felaktigheter.

Rättegången mot de två bröderna – som står åtalade för att ha sålt uppgifter som hotar rikets säkerhet till den ryska underrättelsetjänsten GRU – präglas av ett stort hemlighetsmakeri. Nästan hela förhandlingen sker bakom stängda dörrar.

Enligt experter kan den misstänkta mullvaden hos Säpo och Must – tillsammans med sin bror – ligga bakom ett av Sveriges största spionfall någonsin.

Hör advokat Anton Strands kritik i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se en sammanfattning av händelseförloppet som ledde fram till åtalet mot bröderna i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.