Vårbacka plaza är ett äldreboende i Huddinge som öppnades förra året. Foto: Natasha Dahlberg/SVT Design och Holger Ellgaard/Wikimedia commonsVisa alla (2)
Visa alla (2)

Äldre man låstes in i ”skrubb” på äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

Ett äldreboende i Huddinge har polisanmälts för olaga frihetsberövande av en äldre man.

Det var i lördags som ambulans kallades till äldreboendet Vårbacka Plaza i Huddinge, som ingår i vårdkoncernen Aleris. En kvinna hade då slagit larm om att hennes 82-åriga mamma inte fick den vård hon behövde.

I samband med att ambulansen kallades till äldreboendet kom även en polispatrull till platsen. Poliserna hörde då att någon bankade inifrån ett rum.

– Poliserna hörde hur det dunkade i en dörr från insidan. När polisen bad personalen att de skulle öppna dörren var personalen tveksam och sa att det inte var något att bry sig om, säger en uppgiftslämnare som vill vara anonym till SVT Nyheter.

”Mer skrubb än rum”

Men polisen stod på sig. När dörren öppnades möttes de av en äldre man som var nerkissad och nerbajsad, i ett rum som inte var större än cirka 2x3 meter. Det enda som fanns i rummet var en madrass på golvet.

– Det var mer en skrubb än ett rum, säger uppgiftslämnaren.

Benita Nilsson, informationsansvarig vid Södertörns polismästardistrikt, bekräftar för SVT att polisen upprättat en anmälan om olaga frihetsberövande.

– Vi har startat en utredning och har hört personal på äldreboendet och ambulanspersonalen som hämtade kvinnan. Nu får den fortsatta utredningen visa vad som egentligen har skett, säger Benita Nilsson till SVT Nyheter.

Slog larm om sin mamma

Även Heba El Khabirys har anmält äldreboendet till polisen. Det var hon som tillkallade ambulans och slog larm om vården av hennes 82-åriga mamma.

– Jag stod inte ut med att se min mamma lida längre. Efter att ambulansen kört henne till Karolinska sjukhuset och att de undersökt henne, så konstaterade de att hon var kraftigt uttorkad och hade infekterade trycksår på fötterna, säger hon.

”Han ska ha lite saker omkring sig”

På företaget Aleris, som driver äldreboendet, är man mycket förvånad över polisens anmälan.

– Mannen har fått en vårdplan gjord av en läkare som vi rättar oss efter. Enligt den ska han, eftersom han är väldigt dement, ha så lite saker runt omkring sig som möjligt, säger Aleris kommunikationsdirektör Anna Lihr till SVT Nyheter.

Uppgifterna om att mannen ska ha legat i sin egen avöring och urin tycker Anna Lihr låter märkliga eftersom han, enligt henne, ska ha tillsyn var tionde minut.

– Men vi undersöker nu noggrant vad som hänt och välkomnar polisens undersökning, säger Anna Lihr.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Man inlåst i skrubb

Mer i ämnet