Aldrig har så många lämnat Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig tidigare har så många lämnat Sverige som just nu. Siffrorna har passerat 1800-talets stora utvandring. Just nu färdigställs en kartläggning av vilka det är som flyttar och varför.

Ofta talar vi om utvandring som något som hör historien till. Vi tänker på det stora flödet av emigranter som mellan 1850 fram till 1930 sökte sig en bättre tillvaro, framför allt i dåvarande Amerika.

I slutet på 1800-talet när missväxten i Sverige var som värst utvandrade 50.000 personer varje år. Totalt var det 1,5 miljoner svenskar som lämnade Sverige under den här perioden.

Över 50.000 lämnade Sverige förra året

Men Sverige är fortfarande ett utvandringsland. Motsvarande en svensk medelstor kommun som Borlänge, Hässleholm eller Skövde, lämnar Sverige varje år.

Och antalet som utvandrar ökar. Enligt SCB:s befolkningsstatistik för 2014, utvandrade 51.237 personer som var folkbokförda i Sverige under året. Siffran omfattar både svenska och utländska medborgare.

– Andelen utvandrare i förhållande till den svenska befolkningen som helhet är inte lika stor som på 1800-talet. Men faktum kvarstår. Sverige är också i dag ett utvandringsland, säger Maria Solevid, statsvetare vid Göteborgs universitet

Stort mörkertal

Antalet personer som lämnar Sverige är dock sannolikt högre än vad som framgår av statistiken. Den som planerar att vara borta ett år eller längre är skyldig att meddela Skatteverket att den har flyttat utomlands.

Men det glömmer många att göra. Därför tror forskare i migration att det finns ett stort mörkertal. De hänvisar bland annat till uppskattningar från Föreningen Svenskar i världen, som menar att det finns mer än en halv miljon svenskar som bor i utlandet.

– Det finns förbluffande lite kunskap om vilka dessa är och varför de flyttar, säger Maria Solevid.

Därför började hon och hennes kollegor att undersöka utlandssvenskarna noggrannare. Just nu färdigställer de en undersökning som bygger på enkäter med nära 2.700 svenskar i utlandet. Det var en utmaning att hitta adresser som stämde. Även om utlandssvenskar ska anmäla sin utlandsflytt till Skatteverket behöver de inte anmäla om de flyttar vidare inom det nya landet eller till ett annat land.

– Vi hittade svenskar som bodde i länder som inte längre finns, som DDR till exempel, säger Maria Solevid.

Flest svenskar som flyttar hem

I ljuset av höstens stora flyktingströmmar framhåller Maria Solevid att Sverige inte bara är ett land som tar emot många utländska migranter. Utlandssvenskar har under flera år varit den största invandrargruppen i Sverige.

– Det finns en cirkulär migration som sker fram och tillbaka. Förr var en utomlandsflytt något man gjorde en gång och väldigt permanent. Nu är migrationen kortare och upprepad. Vi flyttar utomlands och hem igen och sedan ut i världen igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.