Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Elbolagen tjänar mer än någonsin så det är egentligen inget problem med lönsamheten”, säger Alexander Norén. Hör SVT:s ekonomikommentator om krispaketet i klippet. Foto: SVT/TT

Norén: ”Domedagsscenariot ska tas med en nypa salt”

Uppdaterad
Publicerad

Elbolagen har inte problem med lönsamheten – så varför ska staten gå in som ett slags borgensman? SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén reder ut vad regeringens krispaket handlar om och om Sverige är på väg in i en finanskris.

Det har varit några dramatiska dagar på energifronten sedan börserna stängde i fredags.

Först kom beskedet att Gazprom stoppar gasen till Europa på obestämd framtid, vilket riskerar att få gaspriserna i Europa att skena.

I lördags meddelade sedan statsminister Magdalena Andersson (S) och finansminister Mikael Damberg (S) att regeringen kommer att säkra elbolagens likviditet i form av garantier på hundratals miljarder kronor, vilket ska avvärja en potentiell finanskris.

– Det är en förebyggande säkerhetsåtgärd för att man inte ska hamna i ett läge där det kan sprida sig vidare i det finansiella systemet, säger Alexander Norén.

Är Sverige nära en finanskris? Hör Alexander Noréns svar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.