Författaren och journalisten Alexandra Pascalidou vill starta en ny akademi, som alternativ till Svenska Akademien. Planen är att dela ut Nobelpriset i litteratur genom den nya akademien. Foto: TT

Alexandra Pascalidou vill starta alternativ till Svenska Akademien

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Svenska Akademien meddelade att det inte kommer att delas ut något Nobelpris i litteratur i år fick journalisten och författaren Alexandra Pascalidou en idé. Hon vill starta en ny akademi och har som mål att dela ut Nobelpriset i litteratur i år ändå.

Alexandra Pascalidou berättar att hon på fredag morgon vaknade till ett Sverige som inte var sig likt i och med nyheten om att Nobelpriset i litteratur inte kommer att delas ut av Svenska Akademien i år.

– Precis som de flesta andra kände jag sorg. Det är en katastrof att vi inte ska dela ut priset i år, men istället för att bli bedrövad så började jag ringa runt till författarkollegor och sa att jag vill starta en ny akademi.

Krisen i Svenska Akademien

– Jag vill ha en frisk och stark akademi med högt förtroende internationellt och som inte missbrukar makt eller blundar för sexuella trakasserier, säger Pascalidou.

Övertygad om att lyckas

Enligt Alexandra Pascalidou skrev hon bland annat på Twitter ett spontant inlägg om hennes idé om en ny akademi och hon fick direkt positiv respons.

– Det är hundratals som har hört av sig och som vill bidra eller vara med. Helt olika människor med olika kompetenser, säger hon.

På Twitter skrev Alexandra Pascalidou om idén till en ny akademi. Hon vill att den ska värna om litteraturen, kulturen och konstformerna. Foto: Skärmdump från Alexandra Pascalidous Twitterkonto.

Att bygga upp ett förtroende som väger så pass tungt att ett Nobelpris i litteratur från den nya akademin kommer att accepteras tror inte Pascalidou kommer vara något problem.

– Jag är helt övertygad om att vi kan ro detta i hamn. Det finns väldigt många oerhört imponerande människor i det här landet utanför Svenska Akademien som hittills inte fått bidra och med dem kan vi arrangera en fantastisk Nobelfest och dela ut priset i litteratur.

Samlar till möte på måndag

Än så länge är arbetet med den nya akademin i startgroparna och vilka eller hur många som kommer att vara med är oklart. På måndag ska det första mötet hållas för att bena ut hur arbetet med den nya akademin ska se ut.

– Vi vill vara så transparenta som möjligt och vi kommer att behöva mycket kraft och kompetens. Men om Platon kunde dra igång en akademi i Grekland utan internet, så borde vi kunna ro detta i land, säger Alexandra Pascalidou.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet