Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alice blev våldtagen på en hemmafest, hör henne berätta vad som hände videon. Foto: SVT

Alice blev våldtagen på en hemmafest: ”Inte självklart att anmäla”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan den så kallade samtyckeslagen trädde i kraft för fem år sen har antalet fällande domar gällande våldtäkt mer än fördubblats. Enligt Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks handlar många domar om fall på just fester.  

– Lagen har gjort att det är lättare att komma åt situationer på till exempel efterfester. Men vi ser att när det handlar om fall i nära relationer finns det fortfarande svårigheter, säger Jenny Westerstrand, ordförande på Roks.

Alice, som egentligen heter något annat, blev våldtagen av en kille hon inte träffat tidigare på en hemmafest. Då hade samtyckeslagen funnits i ett par år och det hjälpte henne i beslutet att anmäla. 

– Det kändes ändå som jag hade rätten på min sida.

Dagen efter festen gjorde Alice en polisanmälan. I förhör har han sagt att han inte förstod att hon inte ville. Han dömdes för oaktsam våldtäkt till fängelse i sex månader.

Hör vad som hände Alice på festen i videon ovan – och läs mer om vilka effekter samtyckeslagen har fått.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.