Foto: TT

Alkolhol alltmer lättillgängligt – kraftig ökning av tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Tillstånden att servera alkohol ökar kraftigt. Nu kan man dricka starköl i korvkiosken och ta ett glas vin på Ica. För 30 år sedan fanns cirka 4.000 serveringstillstånd I Sverige. I dag är de tre gånger så många.

I slutet av förra året fanns det 12.464 tillstånd i landet. På korvkiosken i Arvidsjaur började man sälja öl och vin för några år sedan.

– Folk ser skylten och undrar ”säljer ni öl här? På Sibylla? Då tar jag ett Super meal med en öl då.” Sedan är de ett gäng som tar varsin öl och sitter och är lite förvånade, säger Sven Andersson, som jobbar på grillkiosken.

Turistlän i topp

De län i Sverige som har flest serveringstillstånd per tusen invånare är de som också har en stor turistnäring: Gotland, Jämtland, Kalmar, Stockholm och Dalarna ligger i topp. Carina Cutlip, chef på tillståndsenheten i Stockholms kommun, säger att det handlar om ett förändrat dryckesbeteende.

– Det är mer kontinentalt. Förut gick man kanske ut fredag och lördag och söp till. Nu har det blivit mer vardag att gå på restaurang och då vill man kanske ha sig ett glas vin även om det är en tisdag, säger hon.

Lättare få tillstånd

År 2011 mildrades alkohollagen och restauranger var till exempel inte längre tvungna att servera varm mat för att kunna få serveringstillstånd. I dag är det inte ovanligt att hamburgerrestauranger, sushiställen och kaféer med tillräckligt matig meny får sälja öl och vin. Det finns till och med Ica-butiker som serverar alkohol. Kicki Dahlström har precis satt sig i baren på Ica Maxi i Liljeholmen i Stockholm.

– För 56 minuter sedan gick jag på semester! Då sade jag till min man att vad trevligt det vore om man kunde ta sig ett glas vin. Så nu går han runt och handlar och jag sitter här med ett glas bubbel, säger hon.

Oro för folkhälsan

Men det finns de som är kritiska till att alkohol blir mer lättillgängligt. Håkan Leifman är chef på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

– Skulle vi haft färre tillstånd skulle vi dricka mindre alkohol totalt sett. Allt fler lokala pizzerior och kaféer får tillstånd. Det kryper närmare i vardagen, och det är oroande ur ett folkhälsoperspektiv, säger han.

Är våra ”kontinentala” alkoholvanor en fara för folkhälsan?

Alkoholforskaren Johanna Gripenberg är gäst i Aktuellt i kväll klockan 21:15.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Alkoholtillstånd ökar kraftigt

Mer i ämnet