Alla får höjda elpriser

Publicerad

Priset på el varierar kraftigt. En kombination av extrem kyla och stor efterfrågan har fått kilowattpriset att skena. I morgon återgår det till mer normala nivåer, men kunder med både fast och rörligt elpris får räkna med prishöjningar.

Det rörliga priset baseras på snittpriset för en kilowattimme under en månad så en toppnotering behöver inte betyda så stor prisskillnad.

-Det hjälper inte att man stänger av apparater under de timmar som det är väldigt högt pris eftersom det är genomsnittspriset under månaden som man betalar för, säger Jakob Eliasson på Villaägarnas Riksförbund.

-I dag var genomsnittspriset 3 kr per kWh medan det i morgon återgår till mer normala nivåer, säger Henrik Gåverud, analytiker vid Energimarknadsinspektionen.

För en kund med rörligt pris innebär de extremt höga elpriser som råder nu en merkostnad med några hundralappar på en månad. Men Villaägarnas riksförbund hävdar att även kunder med fast pris får ta en smäll.

-Elhandlarna drabbas också och de kommer att behöva kompensera sig för det under tiden som kommer. Då kommer man att behöva öka marginalerna i det ledet. Det blir alltid kunderna som får betala till slut, säger Jakob Eliasson på Villaägarna.

Priset på el sätts på samma sätt som varor på andra avreglerade marknader till exempel bilar, datorer eller andra råvaror som stål och olja. Den dyraste produkten styr priset på hela marknaden.

Provocerande
Det finns dock en stor skillnad. Produktionskostnaden mellan olika kraftslag varierar kraftigt. Till exempel så är vattenkraft mycket billigare att producera än kolkraft. Motsvarigheten till dessa skillnader finns inte på andra marknader, exempelvis bilbranchen.

-Det som kan uppfattas som provocerande på just elmarknaden är att det är extremt stora skillnader i produktionskostnader, säger Henrik Gåverud.

Dyraste kWh styr
El handlas i Norden på elbörsen Nord Pool i Oslo där köp- och säljbud samlas in i ett auktionsförfarande och genererar ett pris för varje timme. Den sista kilowattimmen som säljs för att täcka efterfrågan just den timmen blir också den som styr priset på hela Sveriges förbrukning.

Om världsmarknadpriserna på kol stiger blir det dyrare att producera el vid danska och finska kolkraftverk. Den ökade produktionskostnaden slår igenom direkt på elbörsen Nordpool även om elen från svensk vattenkraft är billig.

Den 17 december noterades det högsta timpriset någonsin hittills, 14 kr/kWh en enstaka timme. I dag var genomsnittspriset 3 kr öre/kWh medan det i morgon är åter på mer normala nivåer, 51 öre/kWh.

Genomsnittspriset för hela 2009 blev 39 öre/kWh. Detta kan jämföras med åren före då årsmedelpriset var enligt följande:
2008: 49 öre/kWh
2007: 28 öre/kWh
2006: 45 öre/kWh
2005: 28 öre/kWh
2004: 26 öre/kWh

Yvonne Åstrand, Göran Åhgren, Rapport

Januari 44 öre/kWh
Februari 42 öre/kWh
Mars 40 öre/kWh
April 38 öre/kWh
Maj 35 öre/kWh
Juni 39 öre/kWh
Juli 37 öre/kWh
Augusti 38 öre/kWh
September 36 öre/kWh
Oktober 36 öre/kWh
November 38 öre/kWh
December 50 öre/kWh

Energimarknadsinspektionen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer