Foto: SVT DesignVisa alla (2)
Visa alla (2)

Bränder i ett tiotal förorter i natt

Uppdaterad
Publicerad

Åtta personer greps under natten och morgonen. En man, född -95, har anhållits misstänkt för grov mordbrand av Husby gård. I Husby var det tidigare under tisdagskvällen lugnt, men inom bara några timmar kom flera larm om bränder i bland annat Rinkeby, Jakobsberg, Norsborg, Kista och Tensta.

Flera bränder har under tisdagskvällen och natten mot onsdagen rapporterats i närliggande områden till Husby, i angränsande Tensta och Kista.

Även i Jakobsberg, Sollentuna, Norsborg, Vårberg, Skarpnäck, Skärholmen, Fittja och Bredäng har det förekommit bränder och på vissa platser även skadegörelse.

Polisen har totalt noterat 30 bilbränder.

Framåt tretiden på natten började bränderna avta. Polisinsatsen avslutades vid 05-tiden, enligt Stockholmspolisens informationsansvarige Kjell Lindgren.

Brand på flera ställen

– Vi har haft mycket bränder runt om under kvällen och natten, men vi tycker att det har varit betydligt lugnare i Husby kontra de tidigare nätterna. Det har bränts en hel del bilar i områdena, men inte i större omfattning än tidigare nätter. Det tråkiga är att Husby gård är nedbrunnet, sade Lars Byström vid Stockholmspolisens länskriminalpolisavdelning till SVT vid fyratiden på morgonen och fortsatte:

– Det oroade denna natt är att vi har haft ett antal olika händelser i andra delar av länet, och då blir det mer komplicerat. Sedan har vi tyvärr haft en del stenkastning både mot oss och räddningstjänsten, framförallt i Södertörn.

Inför kommande dygn säger Lars Byström att polisen är förberedd med tilräckliga resurser, om det skulle behövas.

– Vi har planerat för en uthållighet över tid, vid behov.

Skadegörelse mot polisstation

Vid Jakobsbergs centrum krossades rutor på polisstationen och centrumanläggningen. Flera bilar stacks i brand i området runtomkring. Där kastades även sten mot polisen, som ryckt ut till platsen.

SVT:s team på plats rapporterade under natten från de olika områdena. Enligt SVT:s reporter Jens Larsson var läget i Husby lugnare under tisdagsnatten, jämfört med de föregående nätterna.

– Det var få människor som rörde sig ute på gator och torg under den tid vi var där. På andra ställen var det värre. I Jakobsberg exempelvis.

”Vi är helt slut”

Tidigare förekom tre bilbränder i Norsborg centrum, och även stenkastning mot polisen – som lugnade ner sig ganska snart.

En polisman vid Stockholmspolisen som SVT pratade med strax efter midnatt sade att arbetet under tisdagskvällen var ”förjävligt”.

– Det är allt annat än lugnt, vi är alldeles sotiga och helt slut. Det brinner överallt, sade han.

Polis och räddningstjänst tillkallades även till Husby gård, konst- och hantverksföreningens lokaler, där en stor brand brutit ut i en av byggnaderna. Huset gick enligt brandkåren inte att rädda.

Åtta gripna

– En man greps vid ettiden på natten, skäligen misstänkt för grov mordbrand vid Husby gård, sade Towe Hägg på polisens länskommunikationscentral.

En person är gripen för förberedelse till misshandel. Polisen uppger även att man gripit tre personer för förberedelse till skadegörelse i Kista. De greps bärande på tändvätska.

Tidigt på morgonen greps ytterligare  tre personer. De är misstänkta för att ha tänt på två bilar i Fittja vid tretiden på natten, uppger Pia Glenvik vid länskommunikationscentralen i Stockholm.

Polisen avsatte extra insatser till kvällen, och har hela länets polisstyrka att tillgå.

Brandkåren: ”Ansträngt läge”

De flesta stationer i Storstockholms brandförsvar har varit inblandade i kvällen och nattens bränder runt om i Stockholm.

– Vi har haft 51 händelser sedan klockan 19 i områdena Bredäng, Husby, Tensta och Rinkeby. Det är bland annat en massa bilar som brunnit och även en byggnad som tillhör Husby gård – som tyvärr är totalförstörd, sade Mats Kero vid Storstockholms brandförsvar till SVT Nyheter strax efter midnatt och fortsatte:

– Läget är ansträngt. Det blir ett pussel att försöka upprätthålla en beredskap samtidigt som man utför insatser. Men än så länge har vi resurser som räcker, även om vi har saknat resurser vid vissa bränder som vid Husby gård.

Kampsportare sökte upp unga

Samtidigt som tredje nattens upplopp bröt ut rapporterade dn.se att ett 30-tal kampsportsprofiler sökte sig till Husby centrum för att prata med ungdomarna, sätta stopp på våldet och vandaliseringen och även försöka medla mellan boende och polis.

– Vi är här för att det blev olidligt att sitta hemma och bara lyssna på nyheterna om det som händer, säger Hayes Jemide, förbundskapten för svenska kickboxlandslaget och som själv är uppvuxen i Husby och Akalla , till DN.

Tredje natten

Nattens bränder och skadegörelser föregås av flera nätters oroligheter, som började i söndags. Men om nattens bränder och skadegörelse är kopplade till de tidigare upploppen var under tisdagsnatten för tidigt att säga, enligt polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stockholmsupplopp

Mer i ämnet