Foto: TT

Alla oppositionspartier välkomnar Kaplans avgång

Publicerad

Företrädare för samtliga riksdagspartier är rungande överens om att det var rätt av Mehmet Kaplan att avgå.
– Det som förvånar mig är att statsministern varit så sen och så passiv och inte uttryckt vad han tycker eller om han har förtroende för Mehmet Kaplan, säger Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.

I likhet med Anna Kinberg Batra är Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor också kritisk mot att Stefan Löfven dröjde med att kommentera kritiken mot hans bostadsminister. 

– Det är bekymmersamt att Stefan Löfven höll sig borta i fyra dagar och fortfarande inte svarat på om han tycker det är lämpligt att en av hans ministrar umgås med extrema organisationer som utgör en grogrund för växande radikalisering. I en tid då växande extremism är en av våra största utmaningar kan vi inte ha ett statsråd som umgås med islamister.

V: ”Det fanns en otydlighet kring hans kontakter”

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt anser också att det var rätt av Mehmet Kaplan att avgå.

– Jag delar bedömningen att det är ohållbart att Mehmet Kaplan skulle sitta kvar i regeringen. Vi måste ha en bostadsminister som kan prata om bostäder och inte svara på frågor om vilka kontakter han har med högerextrema. Det fanns en otydlighet kring vilka kontakter han haft med olika organisationer och det fanns också en otydlighet i hans svar.

Sjöstedt menar att en bostadsminister måste fokusera på den svåra bostadssituation som Sverige har och är tydlig med vad han vill att nästa bostadsminister ska prioritera:

– Det bör vara någon som är en vän av hyresrätter och byggande och att göra kraftiga investeringar.

SD: ”Frågan är om han inser själv”

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson menar också att sättet på vilket Kaplans avgång hanterats reser frågor.

– Kaplan själv hävdar att har själv har fullt förtroende från partiledningen. Frågan är vilket sätt man hanterar en sådan här sak. Har han avgått för att han inser att något allvarligt har hänt eller för att han inte ser att den mediala rapporteringen gör det omöjligt för honom att sitta kvar? säger Jimmie Åkesson.

L: ”MP:s språkrör bör förklara sig”

Även Liberalernas ledare Jan Björklund tycker att Stefan Löfven har en del att svara på, men han efterlyser framförallt svar från MP:s språkrör.

– Hur de gick ut så snabbt i förra veckan och förklarade sitt fulla förtroende för Kaplan, säger han till TT.

M: ”Har skadat Sveriges anseende utomlands”

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra menar också att affären skadat Sveriges anseende utomlands.

– Här har Sveriges anseende i utlandet fått ifrågasättas och vi har fått anledning att fråga vems intressen det enskilda statsrådet företräder.

Har detta skadat regeringen?

– Ja, det har det gjort, och det har också skadat bilden av Sverige utomlands. Och det hoppas jag att Löfven tar på stort allvar och återkommer om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

MP-krisen

Mer i ämnet