Foto: TT

Miljöhälsorapport: Allergier ökar – men tobaksproblemen minskar

Publicerad

Färre människor utsätts för tobaksrök, och färre bränner sig när de solar. Men allt fler drabbas av allergier.

Så ser några av resultaten ut i den senaste miljöhälsorapporten från Folkhälsomyndigheten.

Rapporten, som är den femte i sitt slag sedan starten 2001, bygger delvis på en stor miljöhälsoenkät som genomfördes 2015. Enkäten besvarades av 37.133 personer i åldern 18 till 84 år.

Klara förbättringar

– Svaren visar att inom ett antal områden har åtgärder lett till klara förbättringar, säger Agneta Falk Filipsson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Hon nämner speciellt att andelen personer som dagligen utsätts för andras tobaksrök har minskat från 7,1 till 3,1 procent sedan 2007, och att en ökande andel använder solskyddsmedel när de solar. Färre bränner sig när de solar och solariesolandet har halverats.

Mindre buller – mer allergier

Dessutom tycks färre plågas av trafikbuller – sedan 2007 har andelen minskat från 10 till 8 procent.

– Däremot fortsätter allergierna att öka, säger Falk Filipsson.

Ungefär en fjärdedel, 24 procent, uppger i enkäten att de har allergisnuva, motsvarande nästan 1,6 miljoner människor utslaget på hela befolkningen. Även handeksem har ökat, och påverkar framför allt många kvinnor.

Fakta: Miljöhälsa

Folkhälsomyndigheten presenterar sedan 2001 miljöhälsorapporter vart fjärde år. I dessa beskrivs hur olika miljöfaktorer påverkar hälsan hos Sveriges befolkning.

De områden som tas upp är allergier och andra besvär i luftvägar och hud, luftkvaliteten utomhus, buller från trafiken och andra ljudkällor, inomhusmiljön, tobaksrök och radon, miljöföroreningar, solljus, elektromagnetiska fält, samt förekomsten av grönområden.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.