”Det här är inget kaos” säger Ebba Busch Thor. Foto: SVT

Alliansen om S-inbjudan: ”Måste hitta lösningar över blockgränsen”

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen siktar fortfarande på maktskifte efter söndagens riksdagsval – men vill ha stöd av Socialdemokraterna. Nu bjuds statsminister Stefan Löfven in till samtal.

Allianspartierna bjuder in statsminister Stefan Löfven (S) till samtal för att diskutera stöd för en Alliansregering, skriver de fyra partiledarna på DN Debatt. 

I debattartikeln skriver de att de rödgröna nu har två mandat mer än Alliansen, men att regeringspartierna – Socialdemokraterna och Miljöpartiet – fått färre röster och att Alliansen därför är det fortsatt största gemensamma regeringsalternativet.

Val 2018 – #dinröst

Siktet på Alliansregering

Allianspartierna bjuder nu in Stefan Löfven (S) till samtal eftersom man söker stöd grundat i blocköverskridande samarbeten i ”långsiktiga och för landet viktiga frågor”. Som exempel nämns migration, bostadspolitik, förbättrade pensioner och försvars- och säkerhetspolitik.

Enligt debattartikeln kommer man söka stöd hos S även om det slutgiltiga valresultatet, som väntas i veckan, ger Alliansen en fördel. Däremot är man inte beredd att ge Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet något inflytande.

Under förmiddagen hölls en gemensam presskonferens där man upprepade inbjudan till Stefan Löfven.

Alliansledarna svarar dock inte på om de kan tillträda som regering utan att ha garantier för att få igenom sin budget senare i höst.

– Alla vi fyra har deklarerat att SD inte ska ha inflytande över den politiska inriktningen, säger Lööf.

På frågan varför S skulle stödja en Alliansbudget svarar Ulf Kristersson:

– Det finns tusen invändningar. Man skulle också kunna säga att Sverige aldrig kommer att få en regering.

Vill pröva förtroendet

Alliansen vill även omedelbart pröva förtroendet för den sittande regeringen när riksdagen samlas den 24 september, om den inte redan har avgått, och kommer att nominera en egen kandidat för uppdraget som riksdagens talman.

Stefan Löfvens och Socialdemokraternas presskontakter har sagt till SVT Nyheter att en kommentar på Alliansens inbjudan kommer senare i dag.

SVT har även sökt Sverigedemokraterna för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet