Centerpartiet är kritiskt till amorteringsförslaget, i likhet med övriga allianspartier. Foto: TT

Alliansen emot förslaget: ”Fel tajming”

Publicerad

Det saknas en bred politisk enighet kring Finansinspektionens förslag om skärpt amorteringskrav. Centerpartiet är kritiskt till förslaget, i likhet med övriga allianspartier.
– Det är framför allt tajmingen som är fel, säger Emil Källström, ekonomiskpolitisk talesperson för Centerpartiet.

Alliansen efterlyser blocköverskridande samtal om helheten på bostadsmarknaden.

– Marknaden står och väger, priserna har redan gått ner och det här skulle ge ytterligare ett mått av osäkerhet, säger Emil Källström, ekonomiskpolitisk talesperson för C.

Han säger att det finns annat som vore bättre att satsa på för att få mer ordning på bostadsmarknaden och där kommer en nedtrappning av ränteavdragen högt upp på listan.

”Försvårar för unga vuxna”

Moderaterna anser också att tajmingen är fel. Politikerna ska inte driva på en redan nedåtgående trend på marknaden, hävdar Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson för M.

– Det här försvårar för unga vuxna som just har tagit examen och ska flytta in till en större stad. Det måste också politiken ta ställning till. Vi behöver ta ett helhetsgrepp på bostadsmarknaden, säger Svantesson.

Trappa ned ränteavdragen

Kristdemokraterna och Liberalerna säger även de nej förslaget.

– Jag förväntar mig också att regeringen säger nej till det här, säger Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson för Liberalerna.

Han säger att ytterligare ett skäl som talar emot är att läget på bostadsmarknaden redan är osäkert och att amorteringskravet skulle försvåra för unga och äldre som vill flytta till något mindre. Persson vill se en överenskommelse med en långsam nedtrappning av ränteavdragen, växlad mot sänkt inkomstskatt, som en viktig ingrediens.

Regeringen: Behandlas skyndsamt

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) säger att regeringen kommer att behandla förslaget så skyndsamt som möjligt. Han tillägger att han utöver en diskussion inom regeringen även kommer att ta upp frågan med oppositionen och lyssna på deras synpunkter.

– Det som verkligen slår hårdast mot dem med låga inkomster är fortsatt stigande bostadspriser.

Ur det perspektivet borde förslagets prisdämpande effekter vara positivt för låginkomsttagare, enligt Per Bolund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bostadsmarknaden

Mer i ämnet