Anna Kinberg Batra (M), Stefan Löfven (S) och Jimmie Åkesson (SD) Foto: TT

Alliansens plan: Fälla Löfven

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Framtidsutsikterna är dystra för Stefan Löfven. Alliansens plan är att ta ifrån honom makten. Planen ska verkställas med hjälp av Sverigedemokraterna. Men den stora frågan om vad som händer sen är obesvarad. Hur ska en regering med Anna Kinberg Batra som statsminister kunna styra landet och få igenom sin budget?

Margit Silberstein

Frilansjournalist

En sak har Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra gemensamt. Ingen anser att störst nödvändigtvis är bäst. Minst är bra nog. Stefan Löfven tänker inte flytta på sig efter valet. Även om hans rödgröna regeringsalternativ blir mindre än Alliansen avser han att sitta kvar i Rosenbad, säger han.

Anna Kinberg Batra använder motsvarande matematik utifrån sitt perspektiv: Stefan Löfven ska bort från makten även om Alliansen blir mindre än de rödgröna.

Alliansen har en plan inför nästa riksdagsval

Till skillnad från Stefan Löfven kan Anna Kinberg Batra sätta kraft bakom orden eftersom hon samlar styrkor, som förmår tvinga bort Löfven.

I anslutning till den senaste partiledarbataljen i riksdagen stod det klart att Anna Kinberg Batra och den övriga Alliansen har en plan inför nästa riksdagsval.

De tänker rösta bort Stefan Löfven och ta den hjälp de behöver av Sverigedemokraterna för att bli av med honom. Vi kan inte fortsätta att överlämna makten åt Stefan Löven när den finns inom räckhåll, är stridsropet.

Det är Jimmie Åkessons dröm

Men vad händer sedan? I akt två? Det är egentligen här den riktiga dramatiken börjar. När talmannen ska sondera och försöka vaska fram en regering som har ett något sånär hållbart stöd i riksdagen för att få igenom sin politik.

En alliansregering som lutar sig mot Sverigedemokraterna? Det är Jimmie Åkessons dröm. Men både Ebba Busch Thor och Anna Kinberg Batra, som har störst press på sig att regera med någon sorts stöd av Sverigedemokraterna, har den senaste tiden tagit mycket tydligt avstånd från partiet. Hur ska Anna Kinberg Batra kunna stödja sig på ett parti hon upprepade gånger kallat rasistiskt?

Leendena stelnar när Löfven och Kinberg Batra får frågan

Så vem tar vem? Alliansen och Socialdemokraterna i samma regering, föreslår Jan Björklund. Leendena stelnar när Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra får frågan.

Stefan Löfvens utsträckta hand pekar mot Centern och Liberalerna. Även om de grabbade tag i näven skulle det förmodligen inte räcka till någon majoritet.

Ett scenario som Moderaterna laborerar med är Gävlemodellen, där Moderaterna styr med Sverigedemokraternas goda minne. Så länge det går. Ända tills Sverigedemokraterna börjar ställa krav och sätta pris på sitt stöd.

Kan det vara de stela leendenas samarbete som återstår

Vad händer då? I akt tre? Om Gävle var Stockholm? Vi förhandlar inte med Sverigedemokraterna, säger M i Gävle och i Stockholm.

Det är antagligen svårare att säga nej till samarbete och fortsatt makt när man väl sitter i regeringen. Men om ord och löften, om än halvkvädna, ska betyda något kan det vara de stela leendenas samarbete som återstår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.