Allan Widman. Foto: TT

Alliansen: Inte tillräckligt

Uppdaterad
Publicerad

De borgerliga ledamöterna i försvarsutskottet befarar att dagens besked kan påverka Sveriges säkerhet i framtiden. –Med tanke på det som sker i Irak och IS härjningar borde Sverige agera, säger Kristdemokraternas talesperson Mikael Oscarsson.

Kristdemokraterna var först med att driva frågan om att skicka Jas Gripen för att spana på terrorgrupper. Men när regeringen presenterade Sveriges svar på Frankrikes förfrågan fanns inga Gripenplan med i den militära insatsen.

– Frankrike och USA har kommit med tydliga förfrågningar till Sverige om att hjälpa till med spaningsuppdrag, som vi gjorde i Libyen. Vi fick beskedet att försvarsmakten hade kapacitet att göra det. Istället säger regeringen blankt nej och ger ett litet bidrag som inte svarar upp mot förväntningarna, säger Mikael Oscarsson (KD) till SVT Nyheter.

Han tycker att det är svagt av Sverige att inte leverera på de förfrågningar som kommit.

– Vi bygger vår säkerhet på solidaritetsförklaringen och på stöd från USA. Men tydligen tror man inte att vi kan hamna i ett läge där vi själva behöver hjälp, säger han.

”Undviker farliga uppdrag”

Även Liberalernas talesperson Allan Widman är orolig för att bidragets storlek kan påverka vilken hjälp Sverige kan få från andra länder.

–Jag är besviken att Sverige fortsätter med en politik där man överlåter det som är kostsamt, svårt och farligt på andra länder. Sveriges bidrag till Frankrike är så litet att det inte ens behöver tas upp i riksdagen. Jag hade gärna sett att Sverige som Danmark och Norge hade tagit på sig att bidra med en flyginsats, säger han.

Moderaternas talesperson Hans Wallmark tycker att bidraget är otillräckligt.

– Vi ville ha en nivå med militär substans, till exempel med stridsplan, säger han till TT.

”Minimalistisk solidariet”

Kerstin Lundgren, Centerpartiets talesperson i utrikespolitik, säger att regeringen sänder en signal om att det inte finns något intresse av en bred politisk överenskommelse.

– Det är beklagligt och ett märkligt avsteg från regeringens tidigare ambition om samarbete kring denna typ av viktiga frågor, säger hon.

– Vi har hela tiden varit beredda att diskutera en bredare palett för Sveriges bidrag till Frankrike. Där ingår bland annat spaningsinsatser med JAS, men även mycket annat. Det regeringen nu går vidare med själva är en minimalistisk solidaritet, där plånboken får avgöra storleken på bidraget, inte Sveriges kapacitet, säger Kerstin Lundgren (C).

SD vill skicka marktrupper

Sverigedemokraterna vill gå längre än regeringen och de borgerliga i stödet till insatsen mot IS och använda ”alla till buds stående medel”:

– Vi är beredda att sända Gripenplan i kampen mot IS, också för att bomba IS, säger partiledaren Jimmie Åkesson till TT.

– Vi är beredda att skicka marktrupp till och med. Det här handlar inte bara om Frankrike eller Paris eller något enskilt terrordåd, det här är ett hot också mot oss. Jag kan tycka att vi har ett solidariskt, moraliskt ansvar att stödja Frankrike, men det ligger också i vårt eget intresse att trycka tillbaka Islamiska staten, säger Jimmie Åkesson.

TT: Bör Sverige driva frågan för att få mandat från FN?

– Just nu är det Frankrike som leder det här. Vi är beredda att understödja Frankrike i det, men jag ser ingen anledning till att vi ska ta egna initiativ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.