Alliansen lägger förslag om jobb

Uppdaterad
Publicerad

Allianspartierna håller fast vid att arbetsgivaravgifterna för unga under 25 bör sänkas ytterligare, i sitt alternativ till regeringens budgetmotion.
Alliansen vill också behålla rut-avdraget oförändrat.

– Ska vi nå ett jobbmål där allt fler arbetar måste vi ha reformer så att fler små företag ska kunna anställa, och för sänkta trösklar så att fler unga kan få arbete. Det vi nu ser med den nya vänsterregeringen kommer att leda till färre jobb. Man monterar ner arbetslinjen, säger Centerledaren Annie Lööf till SVT.

SVT: Ni har ju kritiserat regeringens traineejobb. Kommer ni att bryta ut traineejobben ur regeringens budget och försöka stoppa dem?

– Traineejobb och nittiodagarsgarantin är ju en genuint dålig idé. Det kommer att leda till att unga människor först blir av med sina arbeten, då det blir dyrare att ha dem anställa, och sen placeras de i tre månader ams-kurser, och i bästa fall på ett års praktik på ett äldreboende där personalen inte har tid att handleda dem. Efter ett år blir de sedan av med praktikplatsen. Vi vill istället sänka arbetsgivaravgiften för unga, säger Annie Lööf.

SVT: Ni har ju kritiserat regeringens traineejobb. Kommer ni att bryta ut traineejobben ur regeringens budget och försöka stoppa dem?

–Traineejobb och nittiodagarsgarantin är ju en genuint dålig idé. Det kommer att leda till att unga människor först blir av med sina arbeten, då det blir dyrare att ha dem anställa, och sen placeras de i tre månader ams-kurser, och i bästa fall på ett års praktik på ett äldreboende där personalen inte har tid att handleda dem. Efter ett år blir de sedan av med praktikplatsen. Vi vill istället sänka arbetsgivaravgiften för unga, säger Annie Lööf.

SVT: Kommer ni att stoppa den delen av budgeten?

– Vi kommer att rösta på vår budgetmotion. Jag tycker det är viktigt att helga den princip där budgeten tas i ett klubbslag. Men nu är praxisen ändrad sedan ett år tillbaka, och hur vi förhåller oss till det återkommer vi till.

Följer valmanifest

Förslagen när det gäller arbetsmarknad och företagande följer i stort det valmanifest som de fyra partierna hade inför valet.

– Alliansen vill rivstarta det Sverigebygge vi föreslog i valrörelsen. Vi ser nu efter några veckor med den nya regeringen att man har skapat osäkerhet om infrastruktursatsningar, säger Anna Kinberg Batra, ekonomisk politisk talesperson för Moderaterna.

Öppnar för samtal om energi

Allianspartierna är, enligt Anna Kinberg Batra, öppna för samtal med regeringen om den långsiktiga energipolitiken. Men ett villkor är att det beslut som togs om energipolitiken 2010 ligger fast och blir basen.

– Riksdagsbeslutet måste ligga fast och byggas vidare på. Men på den här punkten har statsminister Stefan Löfven varit nästan mer otydlig de senaste veckorna än vad man kunde befara, säger Anna Kinberg Batra.

Centerledaren Annie Lööf betonar att alla fyra allianspartierna måste bjudas in till energisamtalen.

– För ska man ha samtal om så viktiga saker som långsiktiga spelvillkor för energiförsörjningen krävs det att flera partier deltar, säger Annie Lööf.

Alliansen säger att de vill bygga ut den förnybara energiproduktionen, fasa ut fossila bränslen och ”ge förutsättningar för kontrollerade generationsskiften i den svenska kärnkraften”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer