Alliansen lämnar samtalen om blocköverskridande bostadspolitik. Foto: TT

Alliansen lämnar samtalen om bostadspolitik

Publicerad

De borgerliga partierna hoppar av samtalen med regeringen och Vänsterpartiet om bostadspolitiken.
I stället kommer regeringen att lägga fram ett eget förslag i dag medan ett gemensamt borgerliga förslag kommer i höst.

De borgerliga partierna hoppar av samtalen med regeringen och Vänsterpartiet om bostadspolitiken, de skriver de på Dagens Nyheters debattsida.

De fyra ekonomisk-politiska talespersonerna i Alliansen skriver i en debattartikel i tidningen att regeringen förslag är alltför försiktiga och i för stor utsträckning lutar sig mot Vänsterpartiet, vilket försvårar en uppgörelse.

Ska ha framfört förslag

De områden där de inte lyckats nå enlighet är enligt debattinlägget bland annat korta möjligheterna till att överklaga bygglov, minska kommuneras rätt inrätta naturreservat, ändra reglerna för strandskydd för att frigöra mer mark till bostäder och förenkla för privatpersoner att hyra ut sina bostäder i andra hand.

De uppger att de själva framfört ett 30-tal förslag alla med syfte att förenkla eller snabba på byggandet. Regeringen förskag kritiseras för att vara som inte tillräckligt kraftfulla varianter av tidigare framlagda förslag.

Förslag från regeringen

Finansminister Magdalena Andersson säger att regeringen klockan åtta på morgonen kommer att lägga fram en rad förslag som ska få fart på bostadsbyggandet.

– Vi har från regeringens sida varit beredda att både ge och ta i de här samtalen och nu valde de borgerliga partierna att inte vara med. Genom de här samtalen har vi fått väldig bra grund för det stora bostadspolitiska paket som vi kommer att presentera, säger Magdalena Andersson.

Hon beklagar att Alliansen inte vill ställa sig bakom en uppgörelse, men säger att hon räknar med att förslagen kommer att få brett stöd i riksdagen.

Enligt Magdalena Andersson kommer regeringen varken att föreslå sänkta räntebidrag eller återinförd fastighetsskatt.

V krävde hyresrätter

Ulla Andersson, Vänsterpartiets (V) ekonomisk-politiska talesperson, säger att det är beklagligt att det inte blir en bred överenskommelse men att Alliansens avhopp inte är så överraskande.

– Borgarnas intresse har liksom inte funnits där om man inte har fått igenom marknadshyror. När de inte fick igenom det tappade de intresset, säger Andersson.

Hon uppger att V gjort klart under samtalen att partiet inte ville ha marknadshyror men däremot fler hyresrätter

Även om Alliansen lämnar samtalen så säger de att det finns enskilda förslag från regeringen som de troligen kommer att stödja i riksdagen.

FAKTA: BOSTADSSAMTALEN

Visa

Regeringen bjöd in de fyra borgerliga partierna och Vänsterpartiet till samtal i januari. Det övergripande syftet sades vara att enas om förslag för att kraftigt öka bostadsbyggandet och tillgången på bostäder.

Regeringen listade tre områden för samtalen: Regelförenklingar, ökad byggkapacitet samt stöd och skatter som berör bostadsmarknaden.

Efter den andra samtalsrundan, i mars, satte regeringen upp målet om en uppgörelse senast före midsommar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer