Annie Lööfs Centern och Anna Kinberg Batras Moderaterna är inte överens om anhöringinvandring. Foto: TT

Allianspartier kritiska till familjesplittring

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens skärpta migrationspolitik innebär att den som flyr från krigets Syrien inte längre får rätt att ta hit sin familj. Nu går tre av fyra allianspartier ut och kritiserar förslaget.

Samma dag som regeringens lagförslag lades fram, i torsdags, anlände Faten al Sayed Hassan till Sverige med sina två döttrar. Då hade de varit på flykt från kriget i Syrien i en månad. Maken är kvar i Damaskus.

– Mina döttrar saknar sin pappa, de är ännu inte stabila efter flykten, säger Faten al Sayed Hassan.

Dottern Maroa Hegazi berättar att hennes pappa är sjuk och inte hade möjlighet att ta den farliga resan genom Europa.

– Vi kan inte lämna honom där ensam. Jag rädd att det händer honom något. Jag önskar att han kan komma hit så att vi kan vara tillsammans igen, säger Maroa.

Ingen familjeåterförening

Men eftersom Faten och hennes döttrar kom till Sverige efter den 24 november – kommer de av allt att döma inte att få ta hit pappan. Den nya utlänningslagen tillåter nämligen inte familjeåterförening för dem med alternativt skyddsbehov, vilket de allra flesta som flyr från krigets Syrien har.

Många hjälporganisationer har kritiserat de hårdare reglerna för familjeåterförening och pekat på hur hårt de slår mot barn. Nu uppger tre av de borgerliga partierna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, att de kommer att rösta emot förslaget.

– Det är ju verkligen hemskt! Nu kommer massor av människor inte att kunna förenas med sina familjer och det kommer att leda till att ännu fler barn och kvinnor sätter sig på livsfarliga båtar över till Grekland, säger Johanna Jönsson, migrationspolitisk talesperson (C).

– Det är ingen hemlighet från Kristdemokraternas sida att vi värnar familjesammanhållning. Och vi tycker att det är märkligt att regeringen går fram med förslag som inskränker den möjligheten före andra förslag, säger Aron Modig migrationspolitisk talesperson (KD).

Oenighet inom alliansen

Men migrationspolitiken splittrar alliansen. Moderaterna vill tvärtom skärpa reglerna ytterligare.

– Nej, vi kommer inte att mildra någonting utan när propositionen nu kommer så kommer vi ta ställning till om vi kommer föreslå några ytterliga skärpningar. Redan nu menar vi att Sverige behöver en tillfällig flyktingpaus för att få ordning och reda i systemen.

Om Faten al Sayed Hassan och hennes döttrar får stanna i Sverige får de bara ett ettårigt uppehållstillstånd.

Vad hoppas du på nu?

–  Jag hoppas på fred, säger faten al Sayed Hassan och vänder sig bort med tårar i ögonen.

Eftersom både Moderaterna och Sverigedemokraterna väntas rösta ja till regeringens lagförslag finns en klar majoritet även om de tre allianspartierna röstar emot.  Förslaget ska läggas fram för riksdagen under våren. Den nya lagen ska enligt planerna träda i kraft den 31 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.