Alliansen vill ha ny välfärdsutredning

Publicerad

Alliansen vill ha en ny utredning om vinster i välfärden och kommer att lägga ett förslag om det i finansutskottet.
Sverigedemokraterna avvisar inte tanken.

Vinster i välfärden utreds redan, men Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna, sågar regeringens utredning. Han anser att den fokuserar på hur det går att begränsa privata företags möjligheter att verka.

– Vi kan inte acceptera att regeringen tillsammans med Vänsterpartiet nästan lägger en död hand över hela valfrihetsfrågan i välfärden, säger han till TT.

Tydligare krav

Den nya utredningen ska bland annat handla om tillståndsplikt för både offentliga och privata aktörer samt tydligare krav på uppföljning och kvalitet, skriver svd.se.

– Man ska ha tuffa krav som ställs både på offentliga aktörer och fristående aktörer, men kraven ska vara jämlika, säger Kristersson.

SD vill ha bordläggning

För att få majoritet för förslaget när det läggs fram i finansutskottet på torsdagen krävs att Sverigedemokraterna röstar för det. SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt säger att när utskottsinitiativet lämnas på mötet kommer partiet sannolikt yrka på bordläggning.

– Så vi hinner titta på det i lugn och ro. Men spontant är det så att jag ser en hel del beröringspunkter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer