Foto: TT

Alliansens kritik: Vi erbjöd det för en månad sedan

Uppdaterad
Publicerad

Dagens överenskommelse är enligt Annie Lööf (C) och Jan Björklund (FP) exakt samma förslag som alliansledarna presenterade för regeringen på kvällen 2 december, bara timmar efter att Sverigedemokraterna meddelat att de skulle rösta på alliansens budgetförslag.
Nu riktar Jan Björklund kritik mot Stefan Löfven att han aviserade ett extra val.
– Vi hade ju kunnat bespara Sverige en månads politisk turbulens.

Efter presskonferensen ställde sig både Jan Björklund och Annie Lööf frågande till varför Stefan Löfven och regeringen tidigare offentliggjorde att han planerade att utlysa ett extra val.

– För mig är det ett frågetecken, varför regeringen inte accepterade detta redan den 2 december, vi från alliansen erbjöd den här uppgörelsen redan på kvällen på Rosenbad men Löfven sa nej då och aviserade extra val i stället, säger Jan Björklund till SVT.

Björklunds och Lööfs uppgifter om att det är samma överenskommelse som alliansen lade fram som förslag den 2 december stämmer inte överens med bilden som regeringskällor för fram till SVT.

Framförde tre alternativ

Enligt källorna framförde Alliansen, genom Annie Lööf, tre saker på mötet. Det första alternativet var att regeringen skulle få regera med Alliansens budget, andra alternativet var att släppa fram alliansen som regering och det tredje var att utlysa nyval.

Utöver det ska Alliansen ha sagt att de var beredda att förhandla om formerna för minoritetsregering, men först längre fram. Enligt källorna ska regeringen ha frågat om det skulle hjälpa den nuvarande situationen och när alliansen svarade att de skulle rösta på sin egen budget ansåg regeringen då att det inte fanns något att förhandla om.

”En seger för alla ingående parter”

Annie Lööf vidhåller i en intervju till SVT att dagens överenskommelse är exakt samma förslag som alliansen lade fram 2 december, på kvällen efteratt Sverigedemokraterna meddelat att de skulle rösta på alliansens budget och samtidigt fälla regeringens budgetförslag.

Hon vill inte kalla det som en seger för alliansen utan menar att det ”är en seger för alla ingående parter att vi har satt oss kring förhandlingsbordet under en och en halv veckas tid”.

– Jag är väldigt glad att vi i dag kan visa prov på att kunna dyrka upp det lås som varit i svensk politik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet