FP-ledaren Jan Björklund och Rysslands president Vladimir Putin. Foto: TT

Björklund: Svårt att dra annan slutsats än att det är Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartiledaren säger till SVT att han har svårt att se att något annat land än Ryssland ligger bakom ubåtskränkningen av svenska vatten.

– Just den här kränkningen har inte kunnat nationalitetsbestämmas men när man väger ihop alla andra kränkningar som sker, och dessutom funderar på vilka länder i Österjöområdet som har motiv och förmåga att göra det, så är det ju svårt att hamna i någon annan slutsats än att det skulle vara Ryssland det handlar om, säger Folkpartiledaren Jan Björklund till SVT.

Enligt Björklund är kränkningen det allvarligaste som hänt svensk säkerhet sedan 1980-talets ubåtskränkningar.

Insatsen i Stockholms skärgård

– Det är mycket oroande eftersom det ingår i ett mönster av flera kränkningar i Östersjöområdet. Jag har fullt förtroende för Försvarsmaktens bedömningar. Nu behöver vi noga analysera konsekvenserna för svensk säkerhets- och försvarspolitik, säger Björklund till TT.

Allianspartierna vill utveckla försvaret

Från borgerligt håll delar man regeringens ståndpunkt kring den inträffade ubåtskränkningen – att det är oacceptabelt, och att man nu måste utveckla försvaret.

– Jag ser allvarligt på det inträffade och jag delar regeringens bedömning att det är oacceptabelt, säger Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra.

Hon menar att det nu är särskilt viktigt att fortsätta utveckla arbetet för en bättre incidentberedskap.

– Nu måste vi fortsätta analysera den säkerhetspolitiska situationen runt om oss, inte minst inför kommande inriktningsbeslut för försvaret.

De flygincidenter som har varit och den här kränkningen, föranleder de större satsningar på försvaret än vad ni hittills kommit överens om?

– Det finns skäl att titta på den typen av frågor framöver i långsiktiga beslut. Nu är det närmast upp till regeringen att dra slutsatser av det som har inträffat.

Försämrat säkerhetspolitiskt läge

”Att det har skett en kränkning av vårt territorialvatten är mycket allvarligt och helt oacceptabelt. Det förstärker bilden av ett försämrat säkerhetspolitiskt läge i vårt närområde. För att möta detta behöver arbetet med att stärka försvarets operativa förmåga fortsätta”, säger Centerledaren Annie Lööf i en skriftlig kommentar till TT.

Även från Kristdemokraterna hörs röster för att utveckla försvaret.

– Det är mycket allvarligt det som nu bekräftats och det understryker det som Kristdemokraterna har sagt under lång tid – att man måste stärka Sveriges försvarsförmåga, säger KD:s försvarspolitiska talesperson Mikael Oscarsson.

Ubåtsjaktsförmågan måste stärkas

Ha hoppas nu på konkreta förslag kring hur försvarsförmågan kan stärkas.

– Exempelvis kring ubåtsjaktsförmågan, säger Oscarsson, som preciserar att Sverige inte längre har möjlighet att jaga ubåtar från helikopter.

– Man får inte heller glömma luftvärnet och avsaknaden av personal. Det har saknats tusentals soldater under lång tid och där har ju KD ett förslag som vi nu hoppas få stöd för – att vi med plikt kan kalla in gamla värnpliktiga och därigenom kunna öva på riktigt, säger Mikael Oscarsson, som under intervjun med SVT får sällskap av sin sjuka tvååring, som vill få tröst då Bamsefilmen i mobiltelefonen tagit slut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Insatsen i Stockholms skärgård

Mer i ämnet