Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Pensionsspararna misstänks ha blivit lurade på 137 miljoner kronor – samtidigt levde Allra-topparna lyxliv med partyresor och snabba lyxbilar. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Efter Allra-domen – myndigheter gör miljonbeslag

Uppdaterad
Publicerad

Kronofogden har gjort flera beslag av tillgångar efter hovrättsdomen mot pensionsfonden Allras chefer förra veckan. Beslagen uppgår hittills till motsvarande 45 miljoner kronor, rapporterar Expressen. Bland annat rör det sig om fastigheter och värdepapper.

Aktionen ska ha inletts i fredags, dagen efter att domen som innebar fängelsestraff för fyra höga Allra-chefer föll, berättar Magnus Arvidson, enhetschef på specialverkställighetssektionen hos Kronofogden, för tidningen.

Värdet på tillgångsbeslagen gäller för samtliga dömda, varav 35 miljoner tillhör vd:n Alexander Ernstberger.

Omfattande skadestånd

Förutom fängelse ingick även ett omfattande skadestånd i domen på 314 miljoner kronor. Det är de pengarna som myndigheten nu försöker säkra. Bland tänkbara objekt för beslag finns vd:ns villa som 2016 köptes för 50 miljoner kronor, en fastighet som på grund av höga lånekostnader inte var aktuell vid en tidigare aktion.

– Vi har nu ett antal tillgångsutredningar i gång. Vi tittar på det ekonomiska läget i dag, det kan ju ha ändrats. Vi tittar på vilka tillgångar som vi kan säkra så snabbt som möjligt, säger Magnus Arvidson.

Krav på ändrade regler

I samband med utredningen som föregick tingsrättsdomen beslagtogs också tillgångar tillhörande de inblandade. Men när rätten friade de åtalade släpptes tillgångarna fria, något som fått kritik av åklagare Thomas Hertz i samband med förra veckans hovrättsdom.

Pengarna som pensionsparare förlorade i härvan kommer nu bli svåra att få tillbaka, hävdar Hertz som anser att så kallad kvarstad inte borde få betalas tillbaka förrän en dom vunnit laga kraft.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer