Foto: TT

Allt allvarligare hot mot brevbärare

Uppdaterad
Publicerad

Hot och våld har blivit ett allt vanligare inslag i arbetet för svenska brevbärare. Nu planerar arbetsgivaren Postnord en rad motåtgärder.

Postnords brevbärare och chaufförer möts av allt grövre hot och våld i sitt arbete, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Företaget planerar att sätta in fler säkerhetsåtgärder, bland annat säkerhetsutbildning, personlarm och utdelning på andra tider.

Fredad förr

– Tidigare var brevbäraren fredad. Det är inte brevbäraren i dag. Det är inte heller våra chaufförer. Utvecklingen på den här delen är allt annat än bra, säger Alexis Larsson, säkerhets- och reklamationschef på Postnord, till Ekot.

Antalet händelser, som till exempel kan vara hotmejl eller att en brevbärare knuffas, har inte ökat, men de blir allvarligare, enligt företaget.

Vapenhot

– Det som tidigare var en blick eller ett ord med ett hot, är nu att man står i vägen, puttar vår personal eller sätter sig på våra fordon, säger Alexis Larsson.

I Göteborg blev till exempel en lastbil nyligen kapad och föraren hotades med ett pistolliknande föremål. En brevbärare har också blivit misshandlad och rånad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.