Demonstration i Göteborg för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor. Arkivbild. Foto: TT

Allt färre brott i nära relationer klaras upp

Publicerad

Sedan 2009 har andelen brott i nära relation som polisen redovisar till åklagare minskat med drygt tusen ärenden, trots att polisledningen sagt att mäns våld mot kvinnor är prioriterade brott.

Mäns våld mot kvinnor och andra brott i nära relation har i åratal varit något som politiker och polisledning sagt är prioriterade brott. Poliser har specialutbildats och politiker har tillsatt utredningar för att ge exempel på hur man ska minska våldet i nära relationer men också för att polisen ska bli bättre på att sätta förövarna i fängelse. Men i verkligheten har polisen bara blivit sämre på att lösa de här brotten.                                                     

2009 fick polisen in 24.685 anmälningar om brott i nära relation. 24 procent av brotten utreddes så bra att de redovisades till åklagare.

2015 fick polisen in 26.002 anmälningar om brott i nära relation, varav bara 18 procent redovisades till åklagare.

1.000 färre

Antalet personer som skulle kunna dömas för brott i nära relation minskade därför. Drygt 1.000 färre ärenden redovisades till åklagare på grund av att polisens utredningar inte höll måttet för att väcka åtal.

Enligt brottsstatistiken gäller den här nedåtgående trenden i de flesta brottskategorier under åren 2009-2015. Våldsbrott, narkotikabrott, inbrott och så vidare. Antalet ärenden som inkommit till polisen skiljer sig inte speciellt mycket under tidsperioden

Nedåtgående trend även i år

Statistiken för första halvåret 2016 är i samma nedåtgående trend.

Stefan Strömberg, före detta rikspolischef (2005-2008) och numera myndighetschef och lagman vid Stockholms tingsrätt, tycker att utvecklingen är allvarlig.

– Det finns väldigt många duktiga poliser men som organisation så måste man tolka det som ett stort misslyckande att det är en så kraftig nedgång av ärenden som går vidare till åklagare.

Färre domar

Stefan Strömberg menar att om polisen löser allt färre brott så påverkar det hela rättskedjan med färre mål i domstolarna och färre domar.

– Det kan vara lätt för en fiskal att tolka det som att arbetsbördan i domstolarna minskar och färre mål innebär mindre pengar till rättsväsendet, säger Stefan Strömberg till SVT Nyheter.

Totalt antal brott: 2009 17,4 %

                            2015 12,6 %

Våldsbrott:            2009 22,2 %

                             2016 16,2 %

Narkotikabrott:     2009 67,8 % 

                             2016 60,9 %

Tillgreppsbrott:     2009 3,2 %

                             2015 2,4 %

(I tillgreppsbrott ingår tex bostadsinbrott)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer