Ett av rummen i Migrationsverkets förvar där uppemot fyra personer kan bo. Foto: Lars Lyrefelt, SVT

Allt färre migrationsmål avgörs – tusentals fast i asylprocessen

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsdomstolarna har under vårens coronakris mer än halverat takten i sina förhandlingar av asylfall jämfört med tidigare år. Nu tvingas tusentals vänta ännu längre, trots att domstolarna har asylfall från Migrationsverket ända sedan 2015 som inte är avgjorda än.

Det är livsavgörande beslut som fattas i Migrationsdomstolarna. Ändå har domstolarna inte hunnit ikapp att avgöra den stora mängden ärenden som kom under det stora flyktingåret 2015.

– Att gå och bära på den osäkerheten i så många år, är naturligtvis inte bra. Det är inte acceptabelt, det tycker inte vi själva heller, säger Johan Sjöö, lagman på Migrationsdomstolen i Malmö där förhandlingarna i avlägsnandemål, där asyl ingår, har minskat med 56 procent.

Mer än halverat antalet asylförhandlingar

Migrationsdomstolarnas genomförda asylförhandlingar i hela landet har minskat med 57 procent det första halvåret i år jämfört med snittet för samma period under de senaste tre åren, visar siffror som SVT Nyheter tagit fram.

– Vi har också en effekt av coronan. Vi har tvingats ställa in fler förhandlingar än vi har gjort tidigare, säger Johan Sjöö.

Samma bild ger de andra fyra Migrationsdomstolarna. I Göteborg har asylförhandlingarna minskat med 22 procent, i Luleå med 57 procent och i Stockholm med 72 procent.

”Tufft för de som väntar”

Almina Imamovic är jurist och ombud för flera asylsökande som väntar på besked. 

– Det får jättestora konsekvenser. De lever i ovisshet och mår psykiskt dåligt. Det splittrar familjer, de kan under de här åren ha träffat någon, blivit kära och bildat familj, säger Almina Imamovic.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) vill inte ge någon intervju men svarar skriftligt att regeringen har gett Migrationsdomstolarna möjligheten att skicka ärenden mellan sig. Frågan om det blir några mer resurser hänvisar han till höstens budgetförhandlingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.