Allt färre synskadade får ledsagare

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler blinda och synskadade får sin rätt till ledsagare ifrågasatt eller inskränkt, visar de senaste siffrorna från Socialstyrelsen.

Förra året hade cirka 8 400 personer ledsagarservice enligt LSS, men sedan 2007 har de som fått ledsagare minskat med 13 procent, och i gruppen blinda och synskadade har 35 % färre fått ledsagarhjälp.

Många kommuner drar ner

På Synskadades Riksförbund har man också sett att kommunerna också har dragit in på antalet timmar som en synskadad kan få ledsagning, berättar Neven Milivojevic, intressepolitisk chef på SRF:

– Man måste se det här med ledsagning som något väldigt elementärt Det handlar om att kunna komma utanför dörren och kunna göra olika saker. Det är väldigt allvarligt att uteslutas från det.

I Socialstyrelsens senaste granskning av hur kommunerna tolkar LSS slår de fast att antalet personer som beviljas insatsen minskar och en uppfattning hos de kommuner som Socialstyrelsen intervjuat är att bedömningen kommer bli ännu mer restriktiv framöver.

Oklar lagstiftning

Socialstyrelsen bedömer att utvecklingen inom ledsagarservice är bekymmersam, och att otydligheter i lagen gör att Socialstyrelsen bedömer att lagstiftningen kring insatsen behöver ses över.

”Insatsen är många gånger avgörande för personer med funktionsnedsättning, det gäller exempelvis personer med synnedsättning eller dövblindhet”, skriver myndigheten.

SVT granskar LSS och assistansersättningen

Har du tips eller egna erfarenheter om LSS eller assistansersättningen? Kontakta oss!

marja.grill@svt.se

mari.forssblad@svt.se

Fakta – vad gäller?

LSS – Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

För att du ska omfattas av lagen ska du tillhöra en av de tre personkretsar som pekas ut:

1 § Denna lag innehåller bestämmelser om insatser för särskilt stöd och särskild service åt personer

med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd,

med betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom, eller med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service. Blinda och svårt synskadade brukar räknas till den sista gruppen.

Arbetsgivarens ansvar:

För funktionshindrade i arbetslivet måste arbetet och arbetsmiljön anpassas så att han eller hon kan utföra sitt arbete. Det är arbetsgivaren som ansvarar för den anpassningen. I dag är bara hälften av de med nedsatt arbetsförmåga sysselsatta mot 77 procent av den övriga befolkningen.

Om du har en funktionsnedsättning och är i behov av hjälpmedel eller anpassning av arbetet ska du tala med din närmaste chef. Du kan också söka bidrag för arbetshjälpmedel hos Försäkringskassan                    

Du som söker jobb och har funktionsnedsättning kan vända dig till arbetsförmedlingen. De kan bidra med arbetshjälpmedel för att kunna få ett arbete eller utföra ett arbete vid nyanställning. Arbetsförmedlingen kan även bidra med arbetshjälpmedel om behov framkommer under det tolv första månaderna vid en anställning.

Om du känner dig diskriminerad på jobbet på grund av din funktionsnedsättning kan du vända dig till Diskrimineringsombudsmannen                                         .

Som företagare kan du vända dig till arbetsmiljöupplysningen eller andra arbetsmiljökonsulter för att få hjälp med att anpassa arbetet för funktionshindrade. Du kan också söka bidrag hos Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen för arbetshjälpmedel.

Källa: LSS och Arbetsmiljöupplysningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.