Foto: TT/Arkiv

Allt fler dricker mer efter att de gått i pension

Uppdaterad
Publicerad

Alkoholkonsumtionen ökar bland de som gått i pension. Det visar flera undersökningar som presenterats under våren. Allt fler äldre dör också som följd av den ökade alkoholkonsumtionen.

Frågar man människor i sin omgivning om de har märkt att många dricker mer efter att de gått i pension, säger sig de flesta inte ha lagt märke till det.

LÄS MER: Allt fler äldre dör till följd av alkohol

Flera undersökningar som presenterats under våren visar dock en annan sida. En undersökning från Socialstyrelsen visar att personer över 65 år dricker allt mer och att allt fler äldre dör till följd av sitt drickande. En utveckling som följer den i andra västländer.

Många söker hjälp

En som verkligen har märkt att människor dricker mer när de går i pension är Anders Hammarberg, läkare, alkoholforskare och legitimerad psykoterapeut.

Anders Hammarberg arbetar på en beroendemottagning i Stockholm som hjälper människor att själva komma fram till hur de ska ändra på sina alkoholvanor.

LÄS MER: Starkt samband mellan alkohol och cancer

Till beroendemottagningen söker sig många som gått i pension eller är på väg att göra det och som är oroliga för att drickandet har ökat eller för att det ska urarta när arbetet inte längre hjälper till att hålla drickandet i schack.

– Många som söker sig hit har vad man skulle kunna kalla en riskkonsumtion, dvs nio standardglas i veckan för kvinnor och fjorton för män som är de svenska riktlinjerna för riskkonsumtion. Och många dricker alltså mer än så. När vi öppnade här trodde vi att vi skulle nå en yngre grupp men faktiska medelåldern på de som kommer hit är högre än den vi tänkte oss från början, säger Anders Hammarberg.

Dödligheten ökat med 40 procent

Från 2006 till 2015 fördubblades antalet kvinnor mellan 65 och 84 år som fick vård som en följd av sina alkoholvanor. 2015 dog också över 1000 äldre till följd av alkoholen. En ökning med över 40 procent jämfört med 2001,enligt Socialstyrelsen.

LÄS MER: Nästan var femte man är riskkonsument av alkohol

Varför drickandet ökar bland äldre vet man inte riktigt men vad man vet är att attityden till alkohol är mer tillåtande i allmänhet i samhället idag, enligt Anders Hammarberg.

– I många fall har de äldre dessutom det gott ställt och har råd. Så har de med sig en erfarenhet från ungdomsåren då det kanske var mer accepterat med drickande och rökande och då kanske man tar med sig det när man går i pension.

Alkohol mer skadligt för äldre

Lite till mans kan man ju undra varför inte människor som slitit ett helt liv inte ska kunna släppa loss efter alla år som nyttiga samhällsmedborgare.

– Jag har absolut inga åsikter om hur folk väljer att göra med sina liv, säger Anders Hammarberg. Jag vill hjälpa folk när de tycker att alkohol ställer till med problem för dem eller om människor runt omkring dem drabbas eller signalerar att det här är inte bra eller är oroliga.

LÄS MER: Nya siffror: Varannan dricker mer alkohol på semestern

Och det som inte är så känt är att samma mängd alkohol gör mer skada ju äldre man blir eftersom muskelmassan i kroppen minskar och koncentrationen av alkohol därför blir högre.

Alkoholen är dessutom känd för att bland annat förvärra sjukdomar i hjärta och kärl, depression och ångest.

Prata med de äldre

Under sommaren och semestern umgås många av oss mer över generationsgränserna. En undersökning som nyligen presenterades av Systembolagets dotterbolag IQ visar att vi då också dricker oftare och mer än vanligt.

Så gör även de som redan gått i pension. Och skulle vi upptäcka att någon av våra äldre närstående dricker för mycket, tycker Anders Hammarberg att vi ska ta upp det med dem.

– Jag tycker att man ska berätta i jag-form vad man själv känner. Som ”jag är orolig för din alkoholkonsumtion, jag tycker att när du dricker då händer det här eller det här” till exempel. Men försök att vänta med att ta upp det till ett annat tillfälle än då drickandet pågår. Det brukar vara ett bra tips.

Hur mycket är ett standarglas?

Standardglas är ett mått som alkoholforskarna har enats om.

Det innehåller 12 gram ren alkohol, vilket översatt till olika drycker blir:

Vin                                                                  12-15 cl

Starköl                       33 cl

Folköl                         50 cl

Sprit                                                                4 cl

Källa:  Statens folkhälsoinstitut/Folkhälsomyndigheten, Alkoholmottagningen Riddargatan 1, Karolinska institutet, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN)

Riskkonsumtion är en konsumtion av alkohol som medför en ökad risk för alkoholrelaterade skador. Andelen av hela befolkningen med riskkonsumtion av alkohol var 17 procent 2016. Andelen med riskkonsumtion av alkohol minskade i hela befolkningen under perioden 2006-2016, men ökade bland äldre.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.