Antalet personer i Sverige som säger att de är feminister har ökat markant sedan förra valet. Från 33% till 47% av de tillfrågade i Sifos undersökning. Foto: TT

Allt fler kallar sig feminister

Uppdaterad
Publicerad

Nästan varannan svensk väljare säger sig vara feminist visar en ny undersökning inför valet.

Enligt en Sifoundersökning publicerad av Ekot i Sveriges Radio ser sig 47 procent som feminister. Inför förra valet 2010 var den siffran 33 procent.

72 procent av väljarna anser att frågan om jämställdhet mellan män och kvinnor är ganska eller mycket viktig när de ska välja vilket parti de ska rösta på.

KD kallar inte sig för feminister

De flesta politiska riksdagspartier använder ordet feminist för att visa sin ståndpunkt i frågan om jämställdhet inför valet i september.

Bland annat säger Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven till Ekot att han kallar sig feminist eftersom han ser en strukturell skillnad mellan män och kvinnor i dagens Sverige.

Även konservativa Kristdemokraterna går till val på ökad jämställdhet. Men partiets ledare, Göran Hägglund, kallar sig enligt Ekot inte för feminist – trots tron på jämställdhet mellan könen.

– Jag är för jämställdhet, jag är kristdemokrat. Jag kallar mig inte feminist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer